Ολοκληρώνουμε τις αναρτήσεις μας σε θέματα Δημόσιας Ιστορίας με τη Μεταπτυχιακή Εργασία, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020. Από τότε μέχρι σήμερα κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι και ο /η αναγνώστης/στρια θα διαπιστώσει ότι "όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν". Η θέση είναι αναρτημένη στο αποθετήριο του ΕΑΠ, όπου μπορείτε να την εντοπίσετε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση. Δράττομαι της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω όλους τους διδάσκοντες και όλες τις διδάσκουσες του μεταπτυχιακού προγράμματος της ΔΙΣ και κυρίως τον επιβλέποντα, κ. Αντωνίου Γιώργο. Και κάτι τελευταίο, που θεωρώ ότι έχει την αξία του και χωρίς να θεωρηθεί κάποιου είδους διαφήμιση. Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Δημόσιας Ιστορίας στο ΕΑΠ, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για πολύ διάβασμα. Και όταν λέω ... πολύ, εννοώ ... πάρα πολύ!
Παρασκευή 25 Ιουλίου 2025
Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025
Σχολική Ιστορία και «αιρετικά» βιβλία
Συνεχίζουμε την αρθρογραφία μας με την ευκαιρία της εισαγωγής του "πολλαπλού βιβλίου" στην εκπαίδευση και ιδιαίτερα στο μάθημα της Ιστορίας και της μεγάλης ευθύνης που θα επωμιστούν οι διδάσκοντες/ουσες του μαθήματος, όσον αφορά την επιλογή του πλέον κατάλληλου εγχειριδίου για τους/τις μαθητές/ήτριές τους. Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι να παρουσιάσει τρεις περιπτώσεις από τις δημόσιες διαμάχες που εκδηλώθηκαν με αφορμή την έκδοση σχολικών βιβλίων Ιστορίας, τα οποία και αποσύρθηκαν τελικά κάτω από το βάρος κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων. Τα συγκεκριμένα εγχειρίδια παρέκκλιναν σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό από τους «ιερούς κανόνες» της αναπαραγωγής του κυρίαρχου εθνοποιητικού σχήματος- του λεγόμενου και «σχήματος της συνέχειας»- της συγκρότησης της εθνικής συνείδησης αλλά και του ρόλου της Εκκλησίας ως συστατικού στοιχείου της επιβίωσης του ελληνικού έθνους. Μέσα από την παρουσίαση τριών εγχειριδίων διαφορετικών περιόδων, της Ιστορίας ρωμαϊκής και μεσαιωνικής Β’ Γυμνασίου (1965) του Κώστα Καλοκαιρινού, της Ιστορίας του ανθρώπινου γένους Α’ Λυκείου (1984) του Λευτέρη Σταυριανού και Στα νεότερα και σύγχρονα χρόνια Στ’ Δημοτικού (2006) της Μαρίας Ρεπούση εξετάζονται τα κομβικά αυτά σημεία, στα οποία επικεντρώθηκε η πολεμική, καθώς και η δυναμική και οι στοχεύσεις των αντιμαχόμενων ομάδων. Τέλος, θα παρουσιαστούν κάποιες σκέψεις σε σχέση με τις νέες προσπάθειες αναδιάρθρωσης των σχολικών βιβλίων σύμφωνες με τις σύγχρονες ιστοριογραφικές και παιδαγωγικές εξελίξεις.
Ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός;
Κώστα Καλοκαιρινού, Ιστορία ρωμαϊκή και μεσαιωνική
Η εισαγωγή στη Β΄ Γυμνασίου το φθινόπωρο του 1965 του νέου βιβλίου Ιστορίας του φιλολόγου Κώστα Καλοκαιρινού Ιστορία Ρωμαϊκή και Μεσαιωνική (146 π.Χ. -1453 μ.Χ.)[1] θα γίνει σε μια περίοδο αναταραχής στην ελληνική πολιτική σκηνή που θα θέσει σε δοκιμασία την εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση του 1964. Το εγχειρίδιο αυτό θα φέρει στην επιφάνεια- ανάμεσα στις αλληλοσπαρασσόμενες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και με πρόσχημα το γλωσσικό ζήτημα- κομβικά σημεία ιδεολογικής πάλης, όπως το σχήμα της ελληνικής συνέχειας, τη σχέση του ελληνικού έθνους με τους «εχθρούς των Ελλήνων» αλλά και τις ιδεολογικές αφετηρίες και σταθερές από τις οποίες εκκινούσε το εγχειρίδιο. Είχαν προηγηθεί οι εκλογές το Φεβρουάριο του 1964 με την επικράτηση της Ένωσης Κέντρου και την πρωθυπουργία του Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος θα αναλάβει και το θώκο του Υπουργείου Παιδείας, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον της πολιτείας για τα εκπαιδευτικά πράγματα. Γενικός Γραμματέας θα διοριστεί ο Ευάγγελος Παπανούτσος, ο οποίος και θα προωθήσει την πολύ σημαντική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αν και με σημαντική καθυστέρηση τόσο από τις προηγούμενες όσο και από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.[2]
Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025
Η εξέλιξη του Τύπου στο ελληνικό κράτος και οι δυτικές επιρροές του
Εισαγωγή
Συνεχίζουμε και σήμερα με την ανάρτηση άρθρων -εργασιών, που σχετίζονται με θέματα Δημόσιας Ιστορίας. Η συγκεκριμένη εργασία έχει ως σκοπό να παρουσιάσει ένα χρονικό της ιστορικής εξέλιξης του ελληνικού Τύπου, από τη σύσταση του ελληνικού κράτους μέχρι και τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αι. Παράλληλα, θα ανιχνεύσουμε τις δυτικές επιρροές που δέχτηκε σε όλους τους τομείς (παρουσίαση/ σελιδοποίηση, θεματολογία, παραγωγή, διακίνηση) από τους πρωτοπόρους στο είδος.
Ο Τύπος στην προεπαναστατική (1784-1821) και επαναστατική περίοδο (1821-1828)
Καθώς ο 18ος αι. έβαινε προς το τέλος του δημιουργήθηκαν εκείνες οι οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που επέτρεψαν σε δυνάμεις του ελληνισμού που διαβιούσαν είτε εκτός οθωμανικής κυριαρχίας είτε σε μεγάλα οθωμανικά κέντρα να καλύψουν την ανάγκη για πληροφόρηση και επικοινωνία μέσω της έκδοσης δημοσιογραφικών φύλλων που είχαν ως στόχο την προετοιμασία του έθνους για την επερχόμενη επανάσταση.[1] Οι περισσότερες από αυτές τις εφημερίδες θα διακόψουν την κυκλοφορία τους με την έναρξη της επανάστασης, ενώ άλλες με τόπο έκδοσης σημαντικές για την έκβαση του Αγώνα περιοχές (Αθήνα, Ναύπλιο, Ύδρα, Μεσολόγγι) θα αρχίσουν να εκδίδονται. Τα κύρια θέματά τους στρέφονται κατά κύριο λόγο στα κυρίαρχα για την περίοδο στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά ζητήματα, χωρίς να παραβλέπονται και άλλοι τομείς, όπως η παιδεία αλλά και θέματα για την ελευθεροτυπία και τη διακυβέρνηση του κράτους.[2]
Ο Τύπος στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος (1828 -1863)
Κυριακή 13 Ιουλίου 2025
Ψηφιοποιώντας το παρελθόν: μια Ιστορία επιβίωσης
Εισαγωγή
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσει την έννοια των αρχείων στην ψηφιακή εποχή σε συνδυασμό με τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά στη διάσωσή τους. Θα εστιάσουμε στη συζήτηση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ψηφιοποίησης των πηγών καθώς και στις προτάσεις για την αντιμετώπιση των τυχόν αδυναμιών. Θα εξεταστούν επίσης το ακανθώδες ζήτημα της πρόσβασης και της διαχείρισης του αρχειακού υλικού μέσα σ’ ένα περιβάλλον ιδιωτικοποίησης, ο συνεχώς μεταβαλλόμενος χαρακτήρας τους αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιστορικοί είτε στην επιστημονική τους έρευνα είτε στην υιοθέτηση νέων μεθόδων. Τέλος, θα παρουσιάσουμε, μέσα από παραδείγματα, τρόπους με τους οποίους επέδρασε η ψηφιοποίηση στο πεδίο της Δημόσιας Ιστορίας και της νοηματοδότησης του παρελθόντος μέσω νέων εκφάνσεων συλλογικής μνήμης.
Αλλαγές στο πεδίο των ιστορικών πηγών από την ψηφιοποίηση
Οι τεράστιες ανατροπές που σηματοδοτήθηκαν από τη χρήση των νέων τεχνολογικών εργαλείων στον τομέα της ψηφιοποίησης του υλικού και η ευκολία με την οποία ακόμη και μη επαΐοντες αποκτούν πρόσβαση στον κυβερνοχώρο επέφεραν πολύ σημαντικές αλλαγές στην έννοια του ιστορικού αρχείου. Ως ιστορικό αρχείο δεν εννοείται πλέον μόνο μια συλλογή γραπτών ή οπτικοακουστικών τεκμηρίων σε φυσική υλική μορφή αλλά και ένα άυλο σύνολο που μπορεί να περιλαμβάνει γραπτές πηγές, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, μαρτυρίες, ιστοσελίδες, ηλεκτρονικά μηνύματα αλλά και άλλες μορφές ηλεκτρονικής επικοινωνίας και έκφρασης[1]. Η σημασία όλου αυτού του ιστορικού υλικού είναι πλέον τέτοια που η UNESCO αναγνώρισε την ανάγκη λήψης μέτρων στην κατεύθυνση της διαφύλαξης της ψηφιακής κληρονομιάς. Η ρευστότητα ωστόσο του χώρου με την γεωμετρική αύξηση των ιστοτόπων ιστορικού ενδιαφέροντος συνιστά ένα πολύπλοκο τοπίο που κάνει ιδιαίτερα δύσκολη τη συγκρότηση διαδικτυακών αρχείων[2].
Σάββατο 5 Ιουλίου 2025
"Μια γενιά που της έκλεψαν το χαμόγελο..."
Με έκπληξη διαπίστωσα την αφαίρεση από το ΙΕΠ από το Βιβλίο Μαθητή της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ' Γυμνασίου του αποσπάσματος άρθρου του Πέτρου Παπακωνσταντίνου με τίτλο "Μια γενιά που της έκλεψαν το χαμόγελο..." . Το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρεται στην Ιντιφάντα, στην εξέγερση των Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής. Καθώς συστηματικά διδάσκω εδώ και πολλά χρόνια το συγκεκριμένο κείμενο στην Γ' Γυμνασίου , αδυνατώ να αποδεχτώ οποιαδήποτε επιχειρηματολογία έκρινε απαραίτητη την αφαίρεσή του και την αντικατάστασή του από κείμενο τεχνητής νοημοσύνης (sic!). Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε το σχόλιο του αρθρογράφου Πέτρου Παπακωνσταντίνου.
Παραθέτω εδώ το "επικίνδυνο" κείμενο, που μπορούσε να προκαλέσει "ανεπανόρθωτες" ψυχικές διαταραχές στον ψυχισμό των μαθητών μας, έτσι και μάθαιναν για τη γενοκτονία που συντελείται στη Γάζα, μια που -ασφαλώς- δεν έχουν ακούσει ... τίποτα. Φυσικά, μια ενδιαφέρουσα άσκηση που θα μπορούσε να γίνει στην τάξη είναι να συγκρίνουμε το αρχικό κείμενο με το τροποποιημένο μέσω ΤΝ και να συζητήσουμε για τις διαφορές που εντοπίζουμε όσον αφορά το κεντρικό θέμα, τον σκοπό, το ύφος κτλ.
Kείμενο 6 Μια γενιά που της έκλεψαν το χαμόγελο…
[…] Ένας διακεκριμένος γιατρός από τη Γάζα μας είχε πει σε διεθνές συνέδριο που οργάνωσε η Παλαιστινιακή Αρχή: «Ίσως το πιο τραγικό αποτέλεσμα της κατοχής για τα παιδιά της Παλαιστίνης να μην είναι ούτε ο υποσιτισμός ούτε οι τραυματισμοί ούτε οι χαμένες ώρες στο σχολείο ούτε οι χαμένες ευκαιρίες στη ζωή. Αλλά το γεγονός ότι, κάτω από τα μάτια μας, μεγαλώνει μια γενιά που της έκλεψαν το χαμόγελο. […]
Σ' όλο τον κόσμο, τα παιδιά παίζουν «κλέφτες και αστυνόμους». Δε θα σας προκαλέσει έκπληξη, αν σας πω ότι στην Παλαιστίνη παίζουν «Εβραίους και Άραβες». Εκείνο που ίσως σας φανεί απίστευτο είναι ότι τα πιο πολλά από τα δικά μας παιδιά προτιμούσαν να παίζουν τους... Εβραίους! Κι αυτό γιατί, στα μάτια τους, οι Εβραίοι είναι οι δυνατοί και οι Άραβες οι αδύναμοι, αυτοί που πάντα χάνουν. Κανένα παιδί δε θέλει να 'χει θετικό ήρωα εκείνον που πάντα χάνει. Αλλά μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα*, η εικόνα άλλαξε. Tώρα, όλοι θέλουν να παίζουν τους Άραβες και μόνο οι πιο αδύναμοι της παρέας την πληρώνουν και αναγκάζονται να παίζουν τους Εβραίους. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό.
Μερικές φορές τρομάζω όταν βλέπω πόσο δημοφιλής είναι σ' αυτά τα παιδιά η φιγούρα του «μάρτυρα», ειδικά εκείνου που είναι αποφασισμένος να ανατιναχτεί με εκρηκτικά. Στα μάτια τους, ο καμικάζι έχει την απόλυτη ισχύ πάνω στη ζωή και στο θάνατο, είναι η απόλυτη δύναμη που κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει. Η πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γκόλντα Μεΐρ, είχε πει κάποτε ότι εξοργίζεται όχι τόσο γιατί οι εχθροί της σκότωναν Ισραηλινούς, όσο γιατί ανάγκαζαν τους Ισραηλινούς να σκοτώνουν. Tώρα είναι η δική μας σειρά να πούμε κάτι ανάλογο, από την ανάποδη. Πάντως, ένα είναι το σίγουρο: Ο φόβος, καιρό τώρα, έχει αλλάξει στρατόπεδο»!
Πέτρος Παπακωνσταντίνου, περ. «Κ», εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2003
* Iντιφάντα: ονομάζεται η αντίσταση των Παλαιστινίων ενάντια στην κατοχή της πατρίδας τους από το Iσραήλ. H δεύτερη Iντιφάντα άρχισε το Σεπτέμβριο του 2000.
![Η αποαποικιοποίηση και ο Τρίτος Κόσμος (αναζητήστε πληροφορίες για το μεσανατολικό ζήτημα) [πηγή: Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου Γ΄ Λυκείου] Η αποαποικιοποίηση και ο Τρίτος Κόσμος (αναζητήστε πληροφορίες για το μεσανατολικό ζήτημα) [πηγή: Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου Γ΄ Λυκείου]](https://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2216/Neoelliniki-Glossa_G-Gymnasiou_html-empl/extras/images/link_int.png)

Ακούω και μιλώ
- Τo κείμενο 6 είναι ρεπορτάζ. Aπό ποια στοιχεία του φαίνεται αυτό; • Ποιος είναι αυτός που μιλάει σε πρώτο πρόσωπο μέσα σ' αυτό το κείμενο;
- Εξηγήστε γιατί τα παιδιά στα οποία αναφέρεται το κείμενο έχουν χάσει το χαμόγελό τους. • Χρησιμοποιήστε όσες περισσότερες δευτερεύουσες αιτιολογικές προτάσεις μπορείτε.
- Βρείτε και υπογραμμίστε τις δευτερεύουσες αιτιολογικές προτάσεις του κειμένου 6. • Με ποιο σύνδεσμο εισάγονται; • Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε το σύνδεσμο αυτόν με άλλους συνδέσμους που εισάγουν αιτιολογικές προτάσεις.
- Στις τρεις τελευταίες παραγράφους του κειμένου 1, βρείτε τις δευτερεύουσες προτάσεις που εισάγονται με γιατί. • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το σύνδεσμο γιατί με άλλον αιτιολογικό σύνδεσμο; • Αν όχι, σκεφτείτε γιατί συμβαίνει αυτό;
- Τι είδους είναι οι προτάσεις που βρήκατε στην προηγούμενη δραστηριότητα; (Για να βοηθηθείτε μπορείτε να ανατρέξετε στη θεωρία της 3ης ενότητας).
Διαβάζω και γράφω
Ο Παλαιστίνιος γιατρός που μιλάει στο κείμενο 6 πιστεύει ότι πιο τραγικό και από τον υποσιτισμό, τους τραυματισμούς ή τις χαμένες ευκαιρίες για μόρφωση είναι το γεγονός ότι τα παιδιά στα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης χάνουν το χαμόγελό τους και είναι έτοιμα να υιοθετήσουν βίαια πρότυπα. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη γνώμη του; • Διατυπώστε τη δική σας άποψη σε ένα κείμενο (έως δέκα γραμμές). • Χρησιμοποιήστε δευτερεύουσες προτάσεις, ιδιαίτερα αιτιολογικές, για να στηρίξετε την άποψή σας.
Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025
Γιώργος Νταλάρας, "Τεκετζήδες": "Βρέχει στη φτωχογειτονιά" (Μίκης Θεοδωράκης, Τάσος Λειβαδίτης)
Βλέποντας αυτά τα 16χρονα παιδιά να τραγουδούν το εμβληματικό "Βρέχει στη φτωχογειτονιά", θυμήθηκα και πάλι γιατί έγινα εκπαιδευτικός. Οι ελπίδες μου για ένα καλύτερο μέλλον παραμένουν ζωντανές. Στο κάτω κάτω σημασία δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες θα σηκωθείς.
Καλό Καλοκαίρι! Και μην ξεχνάτε: Δεν ζούμε μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε!
Πέμπτη 22 Μαΐου 2025
Μαθητικές εργασίες στο μάθημα της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Γ' Γυμνασίου
Επί τέλους ... τέλος και για την Ιστορία της Γ' Γυμνασίου και μαθητές και μαθήτριες του Γ1 και του Γ4 επιδόθηκαν στην ... εθιμοτυπική πια εικαστική απεικόνιση της εδαφικής ολοκλήρωσης του ελληνικού κράτους. Πρωτόκολλα και συνθήκες βρήκαν την εφαρμογή τους με εναλλαγή των χρωμάτων και ... ιδού το αποτέλεσμα!
Τετάρτη 21 Μαΐου 2025
8η ΕΝΟΤΗΤΑ : ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Επισκεφθείτε στο Φωτόδεντρο την ιστοσελίδα "Μπροστά στο μέλλον" με θέμα τις προκλήσεις του μέλλοντος. Μέσα από τους προτεινόμενους συνδέσμους, μπορείτε να διαβάσετε κείμενα και να παρακολουθήσετε εκπομπές σχετικά με τις προεκτάσεις του σύγχρονου προβληματισμού για την τεχνολογία και τα κοινωνικά προβλήματα στο μέλλον.Διαβάστε για τους προβληματισμούς από την αξιοποίηση των επιτευγμάτων της γενετικής και για ζητήματα βιοηθικής, στη Βιολογία Γ' Γυμνασίου.
Περισσότερες πληροφορίες για την κωμωδία "Γυρίστε το Γαλαξία με Ώτο Στοπ", εδώ.
Τρίτη 20 Μαΐου 2025
Μαθητικές εργασίες στο μάθημα της Μεσαιωνικής και Νεότερης Ιστορίας
Ολοκληρώθηκε και η διδακτέα ύλη στο μάθημα της Ιστορίας και -ως είθισται - μαθητές και μαθήτριες ανέλαβαν να ερευνήσουν πτυχές της καθημερινής ζωής των Βυζαντινών. Ο μοναχισμός και το Άγιο Όρος, η γέννηση, ο γάμος, το διαζύγιο, η εκπαίδευση, η ιατρική, η θέση της γυναίκας, η ενδυμασία και ο καλλωπισμός, η διατροφή και η διασκέδαση είναι ορισμένα από τα θέματα που τα τμήματα Β1, Β2 και Β3 του 1ου Γυμνασίου Τυρνάβου μελέτησαν και παρουσίασαν στην τάξη! Άντε, και του χρόνου!
Δευτέρα 12 Μαΐου 2025
II. Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟ ΒΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
- Βενετοκρατία στην Κύπρο (1489-1571)
- Επτάνησα: η ξένη κυριαρχία
- "Ερωτόκριτος" του Βιτσέντζου Κορνάρου (1553- 1613/4)
- Νικόλαος Κουτούζης, 1741-1813
- Πηγές για το οθωμανικό κράτος
- Βιβλιοθήκες στην οθωμανική αυτοκρατορία
- Οθωμανική διοίκηση, θεσμικοί λειτουργοί
- Το παιδομάζωμα (ντεβσιρμές)
- Χρονολόγιο της οθωμανικής κυριαρχίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη
- Γλωσσάριο "Οθωμανικής κυριαρχίας"
- Η καθημερινή ζωή κατά την περίοδο της ξένης κυριαρχίας: Γιορτές και διασκέδαση
- Η καθημερινή ζωή κατά την περίοδο της ξένης κυριαρχίας: Ενδυμασία
- Η καθημερινή ζωή κατά την περίοδο της ξένης κυριαρχίας: Κατοικία
- Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης , όπως περιγράφηκαν από τον Ιώσηπο Μοισιόδακα (1761)
- Το γλωσσικό ζήτημα στην προεπαναστατική Ελλάδα
- Παροικιακός Ελληνισμός
Παρασκευή 9 Μαΐου 2025
ΕΝΟΤΗΤΑ 44: Το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα κατά τον Μεσοπόλεμο
- Λήψεις εποχής από κατεστραμμένη Σμύρνη και οδοιπορικό προσφύγων (αρχείο ΕΡΤ)
- Μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων (αρχείο ΕΡΤ)
- "Δυο φορές ξένος", ντοκιμαντέρ για τις μετακινήσεις πληθυσμών μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης (αρχείο ΕΡΤ)
- "Το οδοιπορικό των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή"
- Μαρτυρίες από την Έξοδο...
- "Ήμουν και εγώ πρόσφυγας" (Μηχανή του Χρόνου)
- "Η πρωτεύουσα των προσφύγων" (αρχείο ΕΡΤ)
- Υποδοχή και εγκατάσταση προσφύγων
- Απόσπασμα ομιλίας του Ελ. Βενιζέλου για το προσφυγικό, 1928 (γραπτή πηγή)
- Εγκατάσταση προσφύγων
7η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΗ: ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ.
Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζηδάκι θα βρείτε στον επίσημο
ιστότοπό του.
Για την τέχνη, τη φαντασία και την αισθητική, συμβουλευτείτε το Φωτόδεντρο.
Διαβάστε τον "Ύμνο στον Παρθενώνα" του Κωστή Παλαμά.
Θυμηθείτε τις "λειτουργίες" από το βιβλίο της Αρχαίας Ιστορίας Α' Γυμνασίου.
Μια νέα πλήρη ιστοσελίδα για το Θέατρο Σκιών στο Διαδίκτυο θα βρείτε στο Greek Shadows.
Μάθετε για το Κολωνάκι, διαβάστε τους στίχους του τραγουδιού "Λαός και Κολωνάκι" αλλά και στοιχεία για την ομότιτλη ταινία (1959).
Για την ιστορία των τοιχογραφημάτων (γκράφιτι), εδώ.
Στο Φωτόδεντρο θα εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας για την ένατη τέχνη, τα κόμικς και την έβδομη τέχνη, τον κινηματογράφο.
Μπορείτε επίσης να αντλήσετε πληροφορίες για τον Βίνσεντ βαν Γκογκ από τον επίσημο ιστότοπο του Μουσείου Βαν Γκογκ. Για το κίνημα του ιμπρεσιονισμού, εδώ.
Τετάρτη 7 Μαΐου 2025
Επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Τυρνάβου (Αχιλλέας Τζάρτζανος) στο ΕΠΑΛ Τυρνάβου
επισκέφθηκαν το Επαγγελματικό Λύκειο Τυρνάβου την Τετάρτη 7 Μαΐου 2025.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε προκειμένου οι μαθητές και οι μαθήτριες να ενημερωθούν για τις ειδικότητες και τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρονται από το ΕΠΑΛ.
Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς του Επαγγελματικού Λυκείου και τη Διεύθυνση του για την άρτια και κατατοπιστική ενημέρωση και περιήγηση και φυσικά για την άψογη φιλοξενία που μας παρείχαν.
Υπεύθυνοι της δράσης ήταν οι εκπαιδευτικοί:
Βάγια Καραλάζου, Πλασταρά Σοφία, Χιωτέρη Αικατερίνη και Ράπτη Κωσταντίνα.
Δευτέρα 5 Μαΐου 2025
Κυριακή 4 Μαΐου 2025
Το 1ο Γυμνάσιο Τυρνάβου (Αχιλλέας Τζάρτζανος) σε «Ταξίδι στον Βυζαντινό Πολιτισμό της Θεσσαλίας»
Διδακτική επίσκεψη στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 30 Απριλίου μαθήτριες και μαθητές των τμημάτων Β1 και Β2. Η επίσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Μεσαιωνικής ( Βυζαντινής) και Νεότερης Ιστορίας, είχε ως στόχο τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι στον Βυζαντινό Πολιτισμό της Θεσσαλίας», μια απαραίτητη προσθήκη στις γνώσεις μας για το βυζαντινό παρελθόν της περιοχής μας. Με ξεναγό, σ’ αυτό μας το ταξίδι, την κα Ζάχου Κατερίνα, υπεύθυνη του
εκπαιδευτικού προγράμματος του Μουσείου, γνωρίσαμε την ιστορία της Λάρισας από τα προϊστορικά ως και τα οθωμανικά χρόνια, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη μνημειακή αρχιτεκτονική, αδιάψευστος μάρτυρας της βυζαντινής κληρονομιάς μας. Κίονες, τέμπλα, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, λατρευτικές εικόνες, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, νομίσματα, οικοδομικά λείψανα αποκάλυψαν τη σπουδαιότητα της πόλης της Λάρισας και συνέθεσαν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ευρύτερης περιοχής από τα πρώιμα βυζαντινά ως και τα υστεροβυζαντινά χρόνια. Συνοδοί της επίσκεψης ήταν οι φιλόλογοι Χιωτέρη Αικατερίνη και Ταμπαθάνη Θέλμα (υποδιευθύντρια).
Τετάρτη 30 Απριλίου 2025
2. Αναγέννηση και Ανθρωπισμός
![]() |
Κώστας Ντιος, Θερβάντες και Σαίξπηρ, 18Χ25, ακρυλικό, 2016 |
- Γεωγραφική εκδήλωση της "Αναγέννησης"
- Η ανθρωποκεντρική θεωρία της Αναγέννησης και η λατρεία του προσώπου
- Βυζάντιο -Αναγέννηση. Μια σύγκριση της βυζαντινής και της αναγεννησιακής έκφρασης
- Γλωσσάριο "Αναγέννησης"
- Αναγεννησιακός πίνακας
- Το Μουσείο Τυπογραφίας στα Χανιά
- Γαλιλαίος: η μάχη στην αρχή της σύγχρονης επιστήμης
- Κοπέρνικος, Μπράχε, Κέπλερ: τρεις σπουδαίοι αστρονόμοι
- Περιήγηση στα εκθέματα του Μουσείου Uffizi στη Φλωρεντία
- Καπέλα Σιξτίνα, Βατικανό (εικονική περιήγηση)
- Έργα του Άλμπρεχτ Ντύρερ
- Έργα του Ιερώνυμου Μπος
- Έργα του Πέτερ Μπρέγκελ του Πρεσβύτερου
- Φλωρεντία και Κεντρική Ιταλία 1400-1600
- Δομήνικος Θεοτοκόπουλος
- Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο άνθρωπος: 14. Ο άνθρωπος της Αναγέννησης
- The Tallis Scholars sing Palestrina
Κυριακή 27 Απριλίου 2025
Νίκος Εγγονόπουλος, Μπολιβάρ (απόσπασμα) [Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ' Γυμνασίου]
![]() | |||||||||||||
Νίκος Εγγονόπουλος (1907 -1985) Πηγή: Βικιπαίδεια - Πνευματικά Δικαιώματα: |
Ερριέτη |
Τοποίημα "Μπολιβάρ, ένα ελληνικό ποίημα" είναι ένα από τα πλέον εμβληματικά του Νίκου
Εγγονόπουλου και από τα αντιπροσωπευτικότερα του ελληνικού υπερρεαλισμού. Για τη βαθύτερη κατανόηση του ποιήματος και τις πολλαπλές αναγνώσεις και διαστρωματώσεις του, μπορείτε να συμβουλευτείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες.
- Λεξικό Λογοτεχνικών Όρων: Υπερρεαλισμός
- Επίσημος Ιστότοπος: Νίκος Εγγονόπουλος
- Βιογραφία - Εργογραφία: Νίκος Εγγονόπουλος
- Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού: Νίκος Εγγονόπουλος, Μπολιβάρ, Ένα ελληνικό ποίημα"
- Ο Εγγονόπουλος διαβάζει Εγγονόπουλο: Μπολιβάρ
- Εθνική Πινακοθήκη: Πίνακες και σκηνικά
- Σιμόν Μπολιβάρ: Ο ελευθερωτής της Λατινικής Αμερικής
- Γεωμορφολογικός χάρτης της Νότιας Αμερικής
- Πολυχάρτης Παγκόσμιος: Γεωμορφολογικός, κλιματικός, βλάστησης
Τετάρτη 9 Απριλίου 2025
Το 1ο Γυμνάσιο Τυρνάβου (Αχιλλέας Τζάρτζανος) συμμετέχει στην Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας (4 Απριλίου)
Η 4η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας, μια μέρα αφιερωμένη στην υλοποίηση δράσεων, που ως στόχο έχουν την ευαισθητοποίηση και την ανάπτυξη της φιλοζωίας και της υπεύθυνης ιδιοκτησίας ζώου. Στο πλαίσιο αυτό μαθήτριες και μαθητές της Β’ τάξης ενημερώθηκαν από συμμαθήτριά τους για τη λειτουργία του Δημοτικού Καταφυγίου αδέσποτων ζώων Λάρισας. Με τη διαδικτυακή επίσκεψή μας στην ιστοσελίδα του Καταφυγίου πληροφορηθήκαμε για τον τρόπο περισυλλογής των ζώων, τη φροντίδα τους από κτηνιάτρους αλλά και τις διαδικασίες υιοθεσίας τους από όποια/ον ενδιαφέρεται να αποκτήσει μια τετράποδη συντροφιά. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η πινακοθήκη με τις φωτογραφίες των αδέσποτων ζώων, κυρίως όταν αναγραφόταν η ένδειξη «υιοθετήθηκε». Και μην ξεχνάμε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζώα, η αναγνώριση και ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους και η αρμονική συμβίωση μαζί τους αποκαλύπτουν και το επίπεδο του πολιτισμού μας!