Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

6ος Καλλιτεχνικός και Συγγραφικός Διαγωνισμός «Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν» Σχολικό έτος : 2024-2025- Γενικά Αρχεία του Κράτους Τμήμα ΓΑΚ Λάρισας & Αρχειοφυλακείο Αγιάς

 Ανακοίνωση και Οργάνωση του Διαγωνισμού:

Τα ΓΑΚ Λάρισας διοργανώνουν μαθητικό διαγωνισμό που απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα:

 «Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν…

τους αγώνες των λαών για Ελευθερία και Ειρήνη»

Στόχοι του Διαγωνισμού:

  • Να ενημερωθούν οι μαθητές σχετικά με το έργο των Γενικών Αρχείων του Κράτους,
  • να εξοικειωθούν με την έρευνα σε αρχειακές πηγές,
  • να κατανοήσουν τη χρησιμότητα της διατήρησης και διαφύλαξης των αρχείων,
  • να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αφορούν την τοπική ιστορία,

·         να εκφραστούν δημιουργικά ως προς το θέμα με όποιον από τους δύο τρόπους επιθυμούν (ζωγραφική, συγγραφή κειμένου).

Ποιοι  μπορούν να συμμετέχουν:

Στο σχολικό διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Θεματολογία του Διαγωνισμού:

«Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν…

τους αγώνες των λαών για Ελευθερία και Ειρήνη»

Το «τεκμήριο του μήνα» είναι ένα μεμονωμένο τεκμήριο (έγγραφο, φωτογραφία, χάρτης ή άλλο) που τα Γ.Α.Κ. Λάρισας αναρτούν κάθε μήνα στην σελίδα τους στο facebook (φωτογραφικό άλμπουμ «Τεκμήριο μηνός …»). Μπορεί  να προέρχεται τόσο από τις παλιές συλλογές, όσο  και από τα  μόλις εισαχθέντα στην υπηρεσία αρχεία και μπορεί να σχετίζεται με ένα έργο, μια γιορτή, ένα γεγονός, μια ιδέα...

Διονύσιος Σολωμός, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι (Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ' Γυμνασίου)

 Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι είναι από τα κορυφαία έργα του Σολωμού και της νεοελληνικής ποίησης γενικότερα. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι είναι το έργο ζωής του Σολωμού, αφού, όπως φαίνεται, τον απασχόλησε σε όλη τη διάρκεια της ώριμης ποιητικής του περιόδου.

Θέμα του είναι ο ηρωικός αγώνας των Μεσολογγιτών κατά τη δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου (1825-1826) ως την απεγνωσμένη έξοδο, την παραμονή των Βαΐων. Ο ποιητής ξεκινώντας από το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός ανάγεται στον αγώνα του ανθρώπου για την ηθική, την εσωτερική του ελευθερία. Το έργο όμως ποτέ δεν ολοκληρώθηκε και έφτασε σ' εμάς σε χειρόγραφα «αποσπάσματα» συγκροτημένα σε τρία Σχεδιάσματα1 που το καθένα τους αντιπροσωπεύει όχι μονάχα διαφορετικό στάδιο επεξεργασίας αλλά και διαφορετική ποιητική αντίληψη. Το αρχικό σχεδίασμα, «συνθεμένο εις είδος προφητικού θρήνου εις το πέσιμο του Μεσολογγίου», πρέπει να γράφτηκε γύρω στα 1830. Παρουσιάζει στενή σχέση με το 5ο κεφ. της Γυναίκας της Ζάκυθος. Το Β' Σχεδίασμα, σε στίχους δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους ζευγαρωτούς, «εις το οποίον εικονίζοντο τα παθήματα των γενναίων αγωνιστάδων εις τες υστερινές ημέρες της πολιορκίας έως οπού έκαμαν το γιουρούσι», το δούλευε ο ποιητής από το 1833 ως το 1844, οπότε αρχίζει να το ξαναπλάθει σε νέα μορφή (Γ' Σχεδίασμα), σε στίχους λιτούς, χωρίς ομοιοκαταληξίες, αλλά αρμονικότατους.

Πηγή: http://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2700/Keimena-Neoellinikis-Logotechnias_A-Lykeiou_html-empl/indexD2_1.html

 

·         Για τη ζωή και το έργο του Διονύσιου Σολωμού

·         Διονύσιος Σολωμός (σχολιασμός του έργου του)

·         Διαδικτυακές πηγές για τη ζωή και το έργο του Διονύσιου Σολωμού

·         Διονύσιος Σολωμός, Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

·         Καντάτα Ελευθερίας

 

6. Η ίδρυση, η εξέλιξη και ο εκχριστιανισμός του Ρωσικού κράτους

 


ΕΝΟΤΗΤΑ 15: Αποικιοκρατία και αποικιακοί ανταγωνισμοί