Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑ ΚΟΖΑΝΗΣ (Εργασία στην Τοπική Ιστορία)



ΜΑΘΗΤΕΣ: ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ-  ΔΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


ΣΑΛΙΑΡΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Τα Σαλιάρα είναι παραδοσιακό γλυκό της περιοχής της Καστοριάς και της Κοζάνης. Οι νοικοκυρές τα έφτιαχναν τη περίοδο των Χριστουγέννων.  Τα σαλιάρια προοριζόταν μόνο για τους καλεσμένους ή τα παιδάκια που έλεγαν τα κάλαντα. Για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας υπήρχαν μόνο για να τα βλέπουν, μιας και τα αγαθά ήταν λιγοστά και οι περισσότερες οικογένειες ήταν φτωχές για να τα προμηθευτούν σε μεγάλες ποσότητες… 

 

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ  ΖΕΜΑΤΙΣΤΟΙ

 ....ή σιροπιαστοί!! Είναι παραδοσιακό γλυκό της Κοζάνης το οποίο το συνηθίζουμε σε γιορτές και γάμους ή αρραβώνες. Τα υλικά δεν πολυδιαφέρουν από τους κλασσικούς κουραμπιέδες, με τη διαφορά ότι αντί να τους αχνίσουμε, τους σιροπιάζουμε.

Τσιμπιστά (Ισλί )

Τα τσιμπιστά είναι παραδοσιακά σιροπιαστά της Κοζάνης και των περιχώρων. Τα λέμε τσιμπιστά λόγω των σχεδίων που κάνουμε πάνω τους  και μοιάζουν σαν κεντημένα.


Στομαχικό Κοζάνης με κρόκο

Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο.
Συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες:


Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της, οι αρχαίοι Φοίνικες στις προσφορές τους στη θεά Αστάρτη, ο Όμηρος το αναφέρει στα κείμενά του ενώ το συναντάμε ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη.


Οι κάτοικοι της περιοχής της Κοζάνης φυτεύουν τον κρόκο κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται  50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου.


Ιδιότητες


Ο κρόκος εμφανίζεται με πολλές και ποικίλες χρησιμότητες. Χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική, μαγειρική, τυροκομία, μακαρονοποιία, ποτοποιία ακόμα δε και στην ζωγραφική.


Στην λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται σαν τέλειο εμμηναγωγό, άριστο στομαχικό, σαν αντισπασμωδικό και διεγερτικό.
Υποστηρίζεται ότι καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, σε μικρές δόσεις, διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη.
Ακόμη περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκκύτη και τους νευρικούς κωλικούς.
Εξωτερικά χρησιμοποιείται στο γιάτρεμα σπυριών, φλεγμονών και στις παθήσεις κυρίως του στήθους.
Γεγονός είναι ότι από την αρχαιότητα ακόμη δινόταν στον κρόκο αφροδισιακές ιδιότητες. Πολλοί συγγραφείς, η μυθολογία μας αλλά και αυτή η Παλαιά Διαθήκη, συνδέουν τον κρόκο με τον έρωτα και την γονιμότητα.


 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.