Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός Ποίησης Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Τα Ψηλά Βουνά

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε όλους τους μαθητές Γυμνασίων, Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας και θα φέρει τον τίτλο “Πανελλήνιος μαθητικός λογοτεχνικός διαγωνισμός ''ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ – ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ'' ”. Επιλέξαμε αυτό τον τίτλο ως υπόμνηση στα ψηλά βουνά της ιδιαίτερης πατρίδας μας αλλά κυρίως προς τιμή του συντοπίτη μας λογοτέχνη και του γνωστού έργου του (που παλαιότερα μάλιστα ήταν και σχολικό αναγνωστικό) και όχι για να περιοριστεί το θέμα του διαγωνισμού στο έργο “Τα ψηλά βουνά”. Αντιθέτως το θέμα του διαγωνισμού είναι ελεύθερο και τα έργα των μαθητών μπορούν να αντλούν το περιεχόμενό τους από την καθημερινή ζωή ή την αγάπη που έχει κάποιος για τον τόπο του, τα προβλήματα, τις έγνοιες, τις ανησυχίες και αγωνίες των νέων ανθρώπων, τους προβληματισμούς που δημιουργεί η κρίση στον τόπο μας, τη ζωή στην ύπαιθρο, τη ζωή στην πόλη, την ελληνική παράδοση και ιστορία, τα κοινά ιδανικά και αξίες των Ελλήνων διαχρονικά και, τέλος, με αφορμή την ανακήρυξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2018 ως « Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρώπης», μια αναφορά στην ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα, στην παράδοση και στην τοπική ιστορία περιοχών του τόπου μας ως κομμάτι της πολιτισμικής πολυμορφίας της Ευρώπης. Επιπλέον, καθώς το ΥΠΠΕΘ ανακήρυξε το έτος 2018 ως «Έτος μαθηματικών», θα μπορούσαν να υπάρξουν και έργα μαθητών με αναφορές στους μεγάλους Έλληνες και ξένους μαθηματικούς και στη συνεισφορά τους στην εξέλιξη της μαθηματικής επιστήμης. Βεβαίως, για τους/τις μαθητές/τριες που γνωρίζουν το έργο του Ζαχαρία Παπαντωνίου, δε θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε κάποιο πόνημα που να σχετίζεται και να εμπνέεται από κάποιο έργο του, αλλά δεν περιορίζουμε το θέμα, όπως προείπαμε, σε αυτό μόνο.
  Ημερομηνίες συμμετοχής
 Οι μαθητές/τριες μπορούν να υποβάλουν έργα από τις 22.01.2018 έως τις 28.02.2018 (σφραγίδα ταχυδρομείου).
  Τρόπος συμμετοχής
 Κάθε μαθητής/τρια συμμετέχει με ένα έργο και σε μία μόνο κατηγορία, ενώ επιτρέπονται και οι ομαδικές εργασίες. Τα ποιήματα θα έχουν έκταση μέχρι τριάντα στίχους είτε σε ελεύθερο στίχο είτε με ομοιοκαταληξία. 
  Μαθητές Γυμνασίου
 Συμμετέχουν με:
1. Παραμύθι
2. Ποίημα
3. Διήγημα (μέχρι 4 σελίδες)
4. Δοκίμιο (Προβληματισμοί)

  Μαθητές Λυκείου
 Συμμετέχουν με:
1. Ποίημα
2. Διήγημα (μέχρι 6 σελίδες)
3. Δοκίμιο (Προβληματισμοί)          
  Όροι συμμετοχής
 Ελήφθη ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των μαθητών/τριων με τη χρήση ψευδωνύμου για κάθε συμμετέχοντα/συμμετέχουσα μαθητή/τρια.Τα έργα θα πρέπει να είναι αδημοσίευτα και να υποβληθούν σε ένα (01) δακτυλογραφημένο αντίτυπο μέσα σε ταχυδρομικό φάκελο, πάνω στον οποίο θα αναγράφεται η βαθμίδα εκπαίδευσης (Γυμνάσιο/Λύκειο) και η κατηγορία στην οποία ανήκει το έργο (ποίημα, διήγημα κλπ.). Πάνω δεξιά στην πρώτη σελίδα του έργου θα αναγράφεται η κατηγορία του έργου (ποίημα, δοκίμιο κλπ.), ψευδώνυμο καθώς και εκπαιδευτική βαθμίδα του δημιουργού (Γυμνάσιο, Λύκειο).   
  Εντός του φακέλου με το αντίτυπο του έργου θα εσωκλείεται και δεύτερος αδιαφανής μικρότερος φάκελος όπου εξωτερικά θα αναγράφεται το ψευδώνυμο του δημιουργού και εντός του θα αναφέρονται τα στοιχεία του συμμετέχοντος (ψευδώνυμο, λογοτεχνική κατηγορία, τίτλος έργου, σχολείο, τάξη, ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο σχολείου, ταχυδρομική διεύθυνση σχολείου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου email του σχολείου).
Τα έργα θα αξιολογηθούν από ομάδα εκπαιδευτικών που θα συγκροτήσει η Περιφερειακή Διεύθυνση ΠΕ και ΔΕ Στερεάς Ελλάδας και θα αποσταλούν στη διεύθυνση της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών: Π.Π. Γερμανού 136 Τ.Κ. 16233 Βύρωνας/Αθήνα με την ένδειξη “Πανελλήνιος μαθητικός λογοτεχνικός διαγωνισμός ''ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ – ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ'' ”. Τα υποβαλλόμενα έργα δεν επιστρέφονται. Τα αποτελέσματα και η διαδικασία απονομής των βραβείων – επαίνων θα ανακοινωθούν μέχρι τις 10.06.2018 .
 Οι πρωτεύσαντες σε κάθε λογοτεχνική κατηγορία και εκπαιδευτική βαθμίδα (Γυμνάσιο-Λύκειο) δηλαδή έως επτά συνολικά και ανάλογα με τη συμμετοχή σε κάθε κατηγορία (έως τέσσερα βραβεία για τα Γυμνάσια και έως τρία για τα Λύκεια) θα βραβευτούν κατά τη διάρκεια πολιτιστικής εκδήλωσης πνευματικού περιεχομένου που θα διοργανώσει η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών το καλοκαίρι του 2018 στη Γρανίτσα Ευρυτανίας. Πέραν του βραβείου – επαίνου, οι μαθητές που θα βραβευτούν θα φιλοξενηθούν το ίδιο διάστημα στη Γρανίτσα, με κάλυψη εξ' ολοκλήρου των εξόδων διαμονής τους (διανυκτέρευση, διατροφή) από την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών. Η φιλοξενία για κάθε μαθητή/τρια που θα βραβευτεί περιλαμβάνει δύο διανυκτερεύσεις τόσο για τον ίδιο/ίδια όσο και για ένα πρόσωπο που θα τον/την συνοδεύει. Το ακριβές διάστημα φιλοξενίας και βράβευσης θα καθοριστεί σε συνεννόηση της Αδελφότητας με τις σχολικές μονάδες των βραβευθέντων σε ώρες και μέρες εκτός ωρολογίου διδακτικού προγράμματος, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το διδακτικό προσωπικό των σχολικών μονάδων με ευθύνες μετακίνησης, εκτός εάν υπάρχει αντίθετη επιθυμία από πλευράς σχολικής μονάδας. Σε περίπτωση αδυναμίας μετάβασης κάποιου βραβευθέντα, ο έπαινος – βραβείο θα αποσταλεί ταχυδρομικά.
Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν είτε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών, κύριο Αλέξη Καρδαμπίκη 6937430382
είτε ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις info@engranitsi.gr και alexis1kardabikis@gmail.com  .
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει και την αποδοχή των όρων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.