Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

«2ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης»



Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης διοργανώνει τον 2ο Διαγωνισμό Ορθογραφίας, εγκεκριμένο από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. (Φ15/ 136351 /Δ2).
Ο Διαγωνισμός Ορθογραφίας απευθύνεται σε όλους τους μαθητές της Γ΄ τάξης Γυμνασίου όλων των ημερήσιων Γυμνασίων της Π.Ε. Κοζάνης και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 8ου Γυμνασίου Κοζάνης.

Οι μαθητές που θα συμμετέχουν, θα διαγωνιστούν γραπτά στην ορθογραφία και προφορικά στην ερμηνεία, την ετυμολογία και τον σχηματισμό πρότασης με λέξεις, οι οποίες θα επιλεγούν από τράπεζα λέξεων. Οι λέξεις θα προέρχονται από όλα τα σχολικά βιβλία των τριών τάξεων του Γυμνασίου και η ορθογραφία της λέξης θα πρέπει να συμφωνεί μ’ αυτή της Νεοελληνικής Γραμματικής και του Ερμηνευτικού Λεξικού Νέας Ελληνικής που διδάσκεται στο Γυμνάσιο. Οι απαντήσεις θα δίνονται σε ορισμένο χρόνο προφορικά και με αναγραφή της λέξης στον πίνακα. Ο διαγωνισμός θα αποτελείται από δύο επίπεδα.
Στο πρώτο επίπεδο κάθε μαθητής θα ανεβαίνει στη σκηνή του χώρου εκδηλώσεων, για να διαγωνιστεί σε δύο γύρους και σε δύο λέξεις. Ένας καθηγητής θα διαβάζει φωναχτά στον μαθητή τη λέξη, ενώ ο μαθητής θα έχει δύο λεπτά, για να γράψει κάθε λέξη σ’ έναν πίνακα, να αναφέρει προφορικά την ετυμολογία, την ερμηνεία της λέξης και να σχηματίσει προφορικά μια πρόταση με τη συγκεκριμένη λέξη.
Απέναντί του θα βρίσκονται τρεις φιλόλογοι-κριτές, οι οποίοι θα βαθμολογούν σε υπολογιστή. Οι δέκα πρώτοι μαθητές θα προκριθούν στο δεύτερο επίπεδο, από όπου με την ίδια διαδικασία θα προκύψουν οι τρεις πρώτοι νικητές. Στον χώρο των εκδηλώσεων θα παρίσταται κοινό (διαγωνιζόμενοι, συνοδοί). Επίσης, οι συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες θα μετακινηθούν με ευθύνη των κηδεμόνων τους.
Οι τρεις πρώτοι που θα επιτύχουν στο δεύτερο επίπεδο και θα λάβουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία θα βραβευθούν με ιδιαίτερα έπαθλα, ενώ όλοι οι διαγωνιζόμενοι και οι συντονιστές φιλόλογοι θα λάβουν τιμητική διάκριση. Οι δέκα μαθητές, που θα προκριθούν στο δεύτερο επίπεδο, συμμετέχουν αυτομάτως στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Ορθογραφίας Δυτικής Μακεδονίας, τον οποίο διοργανώνουν οι Σύνδεσμοι Φιλολόγων Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας τον Απρίλιο του 2018 στην Καστοριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.