Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

"Οι πυρκαγιές"- "Εξερευνητές στο δάσος" (Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης)


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΜΕ ΘΕΜΑ ( ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ)
ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ
 ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Β3
ΚΡΑΝΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΛΙΑΠΗ ΑΝΝΑ
ΜΑΝΟΥΣΑΡΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΜΠΕΣΙΡΗ ΕΛΕΝΗ


Εισαγωγή
Oι δασικές πυρκαγιές είναι ένα φυσικό φαινόμενο, του οποίου οι αρνητικές συνέπειες είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Tα τελευταία όμως εκατό χρόνια αναγνωρίστηκε ως μείζον πρόβλημα, γιατί οι συνεχείς καταστροφές επηρέασαν σημαντικά τη φυσική ισορροπία των οικοσυστημάτων. Tο φαινόμενο αυτό δείχνει να επεκτείνεται συνεχώς στην Eλλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, όπου καίγεται ανά έτος το 0,32% των θαμνωδών εκτάσεων ενώ το 1973 κάηκε το 0,20%.


Τί είναι η Πυρκαγιά

Πυρκαγιά είναι η ανεξέλεγκτη φωτιά , η οποία προκαλείται από μη ελεγχόμενη καύση. Τις περισσότερες φορές , συνοδεύεται  από υψηλές θερμοκρασίες.


Αίτια Πυρκαγιών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δασικής υπηρεσίας, οι κυριότερες αιτίες εκδήλωσης μιας δασικής πυρκαγιάς είναι οι ακόλουθες:
 α) Οι εμπρησμοί, που αποτελούν την κυριότερη αιτία εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.
β) H καύση εύφλεκτων υλικών, όπως είναι τα απορρίμματα, θάμνοι κ.τ.λ.
Πυρκαγιές προκαλούνται από αμέλεια , από πρόθεση , από φυσικά καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον στη πύκνωση μίας πυρκαγιάς , συμβάλλει η αύξηση των φορτίων καυσίμων , ο υψηλός αριθμός αναφλέξεων πυρκαγιάς , η αλλαγή του κλίματος , η επέκταση των δασών(τα δάση υψηλής πυκνότητας ευνοούν τη διάδοση πυρκαγιών υψηλής έντασης).


Επιπτώσεις της Πυρκαγιάς στον άνθρωπο και στο περιβάλλον

Οι πυρκαγιές προκαλούν αρκετές βλάβες , τόσο στην υγεία των ανθρώπων , όσο και στο περιβάλλον. Μερικές από αυτές είναι η καταστροφή της βλάστησης , καθώς τα περισσότερα φυτά και δέντρα δεν μπορούν να ανακάμψουν με φυσικό τρόπο από μία πυρκαγιά , η διάβρωση του εδάφους (οι υψηλές θερμοκρασίες μεταξύ άλλων παραγόντων που επιβαρύνουν και μεταβάλλουν το έδαφος).Οι επιπτώσεις στα ζώα του δάσους είναι πολλές, όπως η δυσκολία να διαφύγουν από τον τόπο της πυρκαγιάς και η αναζήτηση νέου χώρου διαμονής. Επίσης υπάρχουν επιπτώσεις και στο ανθρώπινο περιβάλλον όπως οι απώλειες ανθρώπων και η  καταστροφή των περιουσιών τους.

Οι συνέπειες
Πυρκαγιά σημαίνει καταστροφή.
Όταν όμως ένα δάσος καταστρέφεται έχουμε τεράστιες, ανεπανόρθωτες, ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία, στη ζωή μας. Υποβαθμίζεται γενικά το περιβάλλον , οι οικολογικές συνθήκες χειροτερεύουν και μπορούν να κάνουν δύσκολη τη δημιουργία και πάλι δασών και να επιφέρουν ανεπανόρθωτη και επικίνδυνη διατάραξη της βιολογικής ισορροπίας. Καθώς και
επιβαρύνεται η οικονομία με τις τεράστιες δαπάνες κατάσβεσης και τις ανυπολόγιστες επίσης δαπάνες που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών - όσων είναι δυνατές. Αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε κάνοντας αναδάσωση.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ
Τον ιστότοπο wikipedia




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.