Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

ΕΝΟΤΗΤΑ 4: Η τελευταία φάση της γαλλικής επανάστασης (1794 – 1799) και η εποχή του Ναπολέοντα (1799 -1815)

 

Περίληψη
Μετά το θάνατο του Ροβεσπιέρου και την ψήφιση νέου συντάγματος από τους Θερμιδοριανούς (1795) η εξουσία ανατέθηκε στο Γάλλο στρατηγό Ναπολέοντα Βοναπάρτη (1799). Παρόλο που το πολίτευμα τυπικά δεν άλλαξε, ωστόσο ο Βοναπάρτης αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας και η Γαλλία γύρισε σε συνθήκες απόλυτης μοναρχίας. Ο Ναπολέων προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές σε όλους τους τομείς και συνέχισε τους πολέμους με άλλα ευρωπαϊκά κράτη κατακτώντας πολλά εδάφη και φτάνοντας μέχρι τη Μόσχα, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να νικήσει τη Ρωσία. Η τελική μάχη του Ναπολέοντα με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις δόθηκε στο Βατερλό (1815) του Βελγίου όπου και ο γαλλικός στρατός γνώρισε συντριπτική  ήττα. Ο Ναπολέων εξορίστηκε στο νησάκι Αγία Ελένη, όπου πέθανε το 1821.
Αποτίμηση της περιόδου 1789 - 1815
Με τη γαλλική επανάσταση άλλαξε ο ρους της ιστορίας. Η αστική τάξη κατέλαβε την εξουσία, οι ιδέες του Διαφωτισμού άρχισαν να πραγματώνονται, αναπτύχθηκε η ιδέα του εθνικού κράτους, ο υπήκοος έγινε πολίτης με δικαιώματα και υποχρεώσεις, ο λαός αναδείχθηκε σε κινητήρια δύναμη της ιστορίας, παρουσιάστηκαν νέες ιδέες και κινήματα: φιλελευθερισμός, εθνικισμός, κοινωνικός ριζοσπαστισμός, σοσιαλισμός.
Το συνέδριο της Βιέννης (9/1814 -6/1815)
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αποφάσισαν την επαναχάραξη των συνόρων, την παλινόρθωση της βασιλείας στη Γαλλία και τη δημιουργία της Ιεράς Συμμαχίας (Ρωσία, Αυστρία, Πρωσία) με σκοπό την κατάπνιξη οποιασδήποτε επανάστασης, κοινωνικής ή εθνικοαπελευθερωτικής. Οι ιδέες ωστόσο της γαλλικής επανάστασης (ισότητα, ελευθερία, εθνική αυτοδιάθεση) είχαν πλέον διαδοθεί σε όλο τον κόσμο.

Δείτε επίσης:
Ναπολέων Βοναπάρτης (μέρος α')
Ναπολέων Βοναπάρτης (μέρος β')

J.L.David, Η στέψη της αυτοκράτειρας Ζοζεφίνας 
J.L.David, Ο Ναπολέων στο πέρασμα του Αγίου Βερνάρδου στις Άλπεις
F. Gerard, Η μάχη του Αούστερλιτς
A. Northen, Υποχώρηση του Ναπολέοντα από τη Μόσχα
Ch. De Stauben, Ο θάνατος του Βοναπάρτη
J.L. David, Ο Ναπολέων στο γραφείο του στα ανάκτορα του Tuilleries 
 

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

2η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΓΛΩΣΣΑ-ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Νεοελληνική Γλώσσα Γ' Γυμνασίου)

Περιηγηθείτε  στις παρακάτω ιστοσελίδες και διαβάστε:


 
 Δέκα γλώσσες στα όρια της εξαφάνισης
Έντεκα βιβλία για μειονότητες και γλώσσες που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, μεταξύ των οποίων και 12 διάλεκτοι των Αβοριγίνων της Αυστραλίας, έχει γράψει ο Πίτερ Όστιν.
Ο Όστιν είναι επικεφαλής του τμήματος Γλωσσολογίας της βρετανικής Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών και διευθυντής του ακαδημαϊκού προγράμματος Γλωσσών υπό Εξαφάνιση. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του έχει τον τίτλο "1.000 γλώσσες: Η παγκόσμια ιστορία ζωσών και χαμένων γλωσσών", το οποίο εξετάζει την κατάσταση των γλωσσών ανά τον κόσμο.
Σήμερα χρησιμοποιούνται περισσότερες από 6.900 γλώσσες παγκοσμίως, οι οποίες ομιλούνται από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων έως και από μόλις έναν ή δύο. Γλωσσολόγοι εκτιμούν ότι τουλάχιστον οι μισές από τις υπάρχουσες γλώσσες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μέχρι το 2050. Κύριος λόγος γι’ αυτήν την απώλεια είναι ότι κοινότητες ανθρώπων μετακινούνται σε τόπους όπου ομιλούνται πολιτικά και οικονομικά ισχυρότερες γλώσσες, όπως τα αγγλικά, τα ισπανικά, τα χίντι ή τα σουαχίλι.
Κάθε γλώσσα εκφράζει την ιστορία, τον πολιτισμό, την κοινωνία και την ταυτότητα του λαού που τη μιλά και καθεμία αποτελεί μοναδικό τρόπο ομιλίας για το Σύμπαν. Η απώλεια οποιασδήποτε γλώσσας είναι απώλεια και για την κοινότητα που τη χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά της και για την ανθρωπότητα. Τα τραγούδια, οι ιστορίες, οι λέξεις, οι εκφράσεις και οι γραμματικές δομές των γλωσσών, που αναπτύχθηκαν από αμέτρητες γενιές, αποτελούν τμήμα της άυλης κληρονομιάς όλης της ανθρωπότητας.
Ο καθηγητής Όστιν κλήθηκε να εξηγήσει πώς επέλεξε τις δέκα από τις 3.000 γλώσσες που κινδυνεύουν. Η επιλογή μου, είπε, είναι προσωπική και επιχειρεί να λάβει υπόψη τέσσερις παράγοντες:
1. Γεωγραφική κάλυψη. Ει δυνατόν ήθελε τουλάχιστον μία γλώσσα από κάθε ήπειρο.
2. Επιστημονικό ενδιαφέρον. Ήθελε να περιλάβει γλώσσες που οι γλωσσολόγοι βρίσκουν ενδιαφέρουσες και σημαντικές λόγω της δομικής ή της ιστορικής τους σημασίας.
3. Πολιτιστικό ενδιαφέρον. Στο μέτρο του δυνατού, να περιλάβει κάποιες πληροφορίες για σημαίνουσες πολιτιστικές και πολιτικές πλευρές απειλούμενων γλωσσών.
4. Κοινωνικός αντίκτυπος. Ήθελε να περιλάβει μία ή περισσότερες καταστάσεις που να καταδεικνύουν γιατί οι γλώσσες κινδυνεύουν, καθώς και να φωτίσει ορισμένους τρόπους, με τους οποίους οι κοινότητες αντιδρούν στην απειλή που αντιμετωπίζουν.
Ακολουθεί ο κατάλογος των δέκα πλέον απειλούμενων γλωσσών κατά τον καθηγητή Όστιν.
*  Τζέρου
Η γλώσσα αυτή, που σημαίνει και Μεγάλος Ανταμανέζος, ομιλείται από περίπου είκοσι ανθρώπους στα

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Η Ψηφιακή Ιστορία

 

     Αν θεωρήσουμε ότι σκοπός της δημόσιας ιστορίας είναι η διάχυση της ιστορικής γνώσης στους πολλούς αλλά και η εμπλοκή ξεχωριστά ατόμων, κοινοτήτων και ολόκληρων εθνών στην παραγωγή της δικής τους ιστορίας,[1] τότε η ψηφιακή ιστορία αποτελεί την εφαρμοσμένη εκδοχή της στο τεχνολογικό πεδίο.  Χωρίς να απομακρύνεται από τις βασικές αρχές της τυπωμένης ακαδημαϊκής ιστορίας, παρουσιάζει ωστόσο νέα, ριζικά διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά, που της δίνουν το πλεονέκτημα  να διεκδικεί τη θέση  μιας κατεξοχήν δημοκρατικής ιστορίας.[2]

     Οι διαφοροποιήσεις εκκινούν από το ίδιο το μέσο, καθώς εισάγονται καινοφανείς για την «παραδοσιακή» Ιστορία έννοιες και πρακτικές (ψηφιακότητα, χρήση κωδίκων, βάσεις δεδομένων, δίκτυα επαφής κλπ.)[3] επηρεάζοντας όχι μόνο τη στάση των ιστορικών –παραγωγών γνώσης αλλά και τις παγιωμένες από αιώνες αναγνωστικές συνήθειες.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

2. Ο Ηράκλειος και η δυναστεία του (610-717): Εσωτερική μεταρρύθμιση και αγώνας επιβίωσης

 



Βιτσέντζος Κορνάρος "Ερωτόκριτος" (Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ' Γυμνασίου)

Θεόφιλος, Ερωτόκριτος και Αρετούσα
 
Βιογραφικά στοιχεία για το Βιτσέντζο Κορνάρο καθώς και σχολιασμό του έργου του μπορείτε να βρείτε στις Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα.


Ολόκληρο το ποιητικό κείμενο μπορείτε να το βρείτε στο


Το εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης του "Ερωτόκριτου", το 1713.
   

Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού.

Ακούστε τον "Αποχαιρετισμό" με τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη. Μουσικά αποσπάσματα από όλο το έργο, εδώ. Ηχητικά αποσπάσματα σε μουσική Νίκου Μαμαγκάκη θα βρείτε στην Ελληνική Μουσική Βιβλιοθήκη.


 

Θεατρικές παραστάσεις: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος,

 Παράλληλα κείμενα: Να συγκρίνετε τη μάχη Αθηναίων- Βλάχων με τις παρακάτω μονομαχίες.

1) Ομήρου "Ιλιάδα" Η 206-315, Μονομαχία Αίαντα -Έκτορα [Αρχαία Ελληνικά (μτφρ), Ομηρικά Έπη, Β' Γυμνασίου]. 

2) Βιτσέντζος Κορνάρος, "Ερωτόκριτος", Μονομαχία Κρητικού- Καραμανίτη (Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Α' Λυκείου).