Τρίτη 5 Μαΐου 2015

"Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ" (Εργασία στην Τοπική Ιστορία)



Η Πλατεία Νίκης είναι η κεντρική πλατεία της Κοζάνης. Βρίσκεται περίπου στο κεντρικό τμήμα της πόλης, 470 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας και 120 χλμ. νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης σε μέσο υψόμετρο 710 μ.

Το ρολόι και το δημαρχείο στα νότια της πλατείας Νίκης.


Η πλατεία Νίκης περικλύεται από τις οδούς Κοβεντάρων στα βόρεια, Τσόντζα στα δυτικά, Παύλου Μελά στα ανατολικά και τη λεωφόρο Ειρήνης στα νότια. Γύρω της στέκονται πολλά νεοκλασικά κτήρια της Κοζάνης, όπως το ξενοδοχείο Ερμιόνιον (1931-1932), το δημαρχείο και η Εθνική τράπεζα της Ελλάδας. Νότια βρίσκεται η εκκλησία του Αγ. Νικολάου, πολιούχου της πόλης. Ανάμεσα στην εκκλησία και το δημαρχείο υψώνεται το καμπαναριό του Αγ. Νικολάου, το οποίο χτίστηκε το 1855. Σήμερα είναι το σύμβολο της πόλης, γνωστό επίσης με το όνομα του Κοζανίτη ομογενή "Μαμάτσιο" ο οποίος δώρισε το ρολόι.
Τα περισσότερα πολιτιστικά, αθλητικά γεγονότα και εκδηλώσεις της περιοχής παίρνουν μέρος στην Πλατεία Νίκης, η τελευταία ανακαίνιση της οποία έγινε τη δεκαετία του 1980. Σε διάφορα μερη της πλατείας βρίσκονται οι προτομές του Γεωργίου Λασσάνη,Γεωργίου Σακελλάριου και το άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Ιωακείμ.
Τον Αύγουστο του 2014 ξεκίνησε ριζική ανάπλαση της πλατείας και των γύρω πεζοδρόμων, μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προηγήθηκε. Η πλατεία με την νέα μορφή της θα παραδοθεί για χρήση στους κατοίκους της πόλης μέχρι τα τέλη του 2015.


Η ΠΑΛΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ




                                                               
Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΡΙΝ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ


Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ



ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΟΛΑΣΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΕΜΑΝΕΤΖΙΔΗΣ
ΑΝΘΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΑΥΡΟΚΩΣΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.