Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Κ.Τζ. Ντόχερτι, "Νυχτερινό Σχολείο ", Εκδόσεις Μεταίχμιο - Μαρία Κοκκίνου, "Λίγο πριν από τα 18", Εκδόσεις Κέδρος - Ζωρζ Σαρή, "Ε.Π", Εκδόσεις Πατάκη

 Η Μαρία Π. από το Β4 προτείνει τη σειρά "Νυχτερινό Σχολείο" της Κ.Τζ. Ντόχερτι.

"Η Άλι, ένα κορίτσι που ζει με την οικογένειά του στο Λονδίνο, καταφεύγει σε ποτό και βανδαλισμούς μετά την  μυστηριώδη εξαφάνιση του αδερφού της. Οι γονείς της μετά την τρίτη σύλληψή της  την στέλνουν στην "Κιμμέρια Ακαδημία". Εκεί η Άλι ανακαλύπτει πράγματα για το παρελθόν της οικογένειάς της που δεν θα μπορούσε να φανταστεί, καταδιώκεται από τον Ναθάνιελ και τον Γκέιμπ, αλλά ταυτόχρονα ζει και την ερωτική της ζωή.
Μόνο που ο Ναθάνιελ δεν θα ησυχάσει αν δεν κερδίσει τη διοίκηση μιας μυστικής οργάνωσης αλλά και την Άλι. Όλα αυτά δεν αφήνουν την Άλι να ζήσει μια ήρεμη ζωή.
Το βιβλίο αυτό είναι γεμάτο περιπέτεια και δράση και γι' αυτό μου άρεσε πολύ. Πρέπει να περιμένω όμως αρκετό καιρό μέχρι να βγει το τελευταίο βιβλίο, για να μου απαντηθούν πολλά ερωτήματα, όπως, γιατί ο Ναθάνιελ φέρεται με αυτόν τον τρόπο και γιατί θέλει τόσο πολύ την Άλι".


Η Κατερίνα Ρ. από το Β4 προτείνει στους συμμαθητές της το βιβλίο της Μαρίας Κοκκίνου, "Λίγο πριν από τα 18".

 "Η Δάφνη μετακομίζει από την Πάτρα στην Αθήνα και η μητέρα της της γνωρίζει την κόρη μιας συνεργάτιδάς της, η οποία δεν είναι τόσο αριστούχα όσο εκείνη, την Αγγελική. Γίνονται αχώριστες φίλες και περνάνε μαζί την δύσκολη περίοδο της εφηβείας και ζουν πολλές περιπέτειες. Θα το σύστηνα σε κορίτσια από Δευτέρα Γυμνασίου, επειδή από αυτή την τάξη ξεκινά το βιβλίο και επειδή εκφράζει τις σκέψεις και τις νοοτροπίες μας".


Η  Νατάσα Κ. από το Β4 προτείνει το "Ε.Π." της Ζωρζ Σαρή.

"Το βιβλίο της Ζωρζ Σαρή, "Ε.Π." (Ενωμένες Πάντα) είναι μια αυτοβιογραφία. Μιλάει για τα παιδικά μαθητικά χρόνια της συγγραφέως στις τρεις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου. Αναφέρεται κυρίως σε γεγονότα γύρω από τις σχέσεις της με τις συμμαθήτριές της και τους δασκάλους της. Οι ζωντανοί διάλογοι των κοριτσιών και τα γράμματά τους έχουν ως στόχο νσ τονίσουν την αξία της φιλίας. Μια φιλία που χτίζεται σε ένα αυστηρό σχολικό περιβάλλον αλλά και σε μια εποχή πολιτικών αλλαγών. Η συγγραφέας ζει τις αλλαγές αυτές σε ένα ιδιωτικό σχολείο θηλέων και αναγκάζεται να διαλέξει ανάμεσα στη φιλία και στην ένταξή της στην Ε.Ο.Ν. (Εθνική Οργάνωση Νέων). 
Όλα αυτά δείχνουν το χαρακτήρα της Ζωρζ Σαρή και τις αξίες της εποχής της.
Το βιβλίο αυτό θεωρώ ότι είναι ένα διαχρονικό αφήγημα που μας διδάσκει την αξία της φιλίας. Η φιλία που κρατά για πάντα και χτίζεται στην παιδικά ηλικία. Ο τρόπος που η συγγραφέας περιγράφει τις σχέσεις μεταξύ των κοριτσιών και τον χαρακτήρα τους είναι πολύ καθημερινός και απλός. Μέσα από ζωντανούς διαλόγους και γράμματα βλέπουμε τις διαφορές τους, τις συγκρούσεις αλλά και τα συναισθήματά τους. Όλα αυτά είναι η δοκιμασία και η πορεία της φιλίας τους. Αυτοί είναι οι λόγοι που το βιβλίο αυτό της Ζωρζ Σαρή μου άρεσε και θα το σύστηνα στους συμμαθητές μου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.