Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Νεοελληνική Γλώσσα Α' Γυμνασίου - 4η Ενότητα: Φροντίζω για τη διατροφή και την υγεία μου

 

Για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας 
 Διαβάστε:
http://photodentro.edu.gr/photodentro/Eimaste_oti_trwme_pidx0033533/en_4_Paidikh_Paxysarkia.pdf
Δείτε: 
1. Παιδική Παχυσαρκία ( Εκπαιδευτική Τηλεόραση):
http://www.edutv.gr/deyterobathmia/paidiki-paxysarkia
Η παχυσαρκία θεωρείται η πιο συχνή και σοβαρή διαταραχή της θρέψης στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες και η βασική αιτία πολλών προβλημάτων υγείας του σύγχρονου ανθρώπου. Ανησυχητική είναι η μεγάλη αύξηση της παχυσαρκίας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και στην εφηβεία. Η ταινία προσεγγίζει το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.
 2. Ιχνηλάτες. Ποιος τρώει και γιατί (Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ)
 Η αντιστροφή του λογότυπου «τρώμε για να ζούμε» σε «ζούμε για να τρώμε», η τέχνη και η τεχνική της διατροφής και το τι και το γιατί τρώμε είναι τα θέματα
του επεισοδίου της σειράς «ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ» με τίτλο «ΠΟΙΟΣ ΤΡΩΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;». Στο επεισόδιο γίνεται λόγος για τις διατροφικές εξαρτήσεις στις οποίες επιβάλλουμε στους εαυτούς μας, για την έννοια της ενέργειας, για την προβολή της ψυχικής και σωματικής μας κατάστασης στο πιάτο μας, για τη μετατροπή μιας φυσικής μας λειτουργίας σε κοινωνική εκδήλωση κατανάλωσης βιομηχανικών προϊόντων, για την ποιότητα και όχι την ποσότητα ως προϋπόθεση της διατροφής, για την υπερκατανάλωση των ημερών μας. Αναλύονται οι λόγοι «διατροφή-υγεία» και «διατροφή-ομάδα αίματος», περιγράφονται το τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα σωστό διαιτολόγιο, τονίζεται η ανάγκη για άσκηση, για πρόληψη, για παρακολούθηση του παθολογικού μας προφίλ και ως εκ τούτου για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και επισημαίνεται η αυτοθεραπευτική δύναμη του ανθρώπινου οργανισμού. Στο επεισόδιο συμβουλές υγιεινής διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής προσφέρουν ο γιατρός ολιστικής θεραπευτικής ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΟΥΠΑΣΑΚΗΣ, η καρδιολόγος ΖΩΗ ΨΩΜΑΔΑΚΗ και ο διατροφολόγος ΜΑΚΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΗΣ, απλοί καταναλωτές και καταστηματάρχες λένε τη γνώμη τους για την κατανάλωση, ενώ η εκπομπή διανθίζεται από πλάνα που εικονίζουν την υπερπαραγωγή και υπερκατανάλωση της εποχής μας. 

Κάπνισμα- Τοξίνες

 1.Να καπνίζεις ή να μη καπνίζεις (Εκπαιδευτική Τηλεόραση): http://www.edutv.gr/deyterobathmia/na-kapnizeis-i-na-min-kapnizeis
Στη δραματοποιημένη ταινία της εκπαιδευτικής τηλεόρασης παρακολουθούμε τον Ανδρέα, έναν έφηβο που είναι πολύ αγχωμένος, γιατί ο πατέρας του, παρά το έμφραγμα που υπέστη, δεν σταμάτησε να καπνίζει. Συζητώντας το θέμα με τους φίλους του ένας από αυτούς ομολογεί ότι κι ο ίδιος άρχισε το κάπνισμα. Πως αντιδρούν τα υπόλοιπα παιδιά και τί κάνουν, για να τους βοηθήσουν;
2. Οι σαμποτέρ του ανθρώπινου σώματος(Εκπαιδευτική Τηλεόραση): http://www.edutv.gr/deyterobathmia/agogi-ygeias-oi-sampoter-tou-anthropinou-somatos Ποιες είναι οι τοξίνες που απειλούν την ισορροπία και την υγεία του οργανισμού μας; Από πού προέρχονται; Πώς τις επηρεάζουν η σύγχρονη οικονομία και οι αλλαγές στο περιβάλλον; Και το πιο σημαντικό, ποια μέτρα μπορούμε να πάρουμε για την πρόληψη και ποια για τη θεραπεία (αποτοξίνωση ); Δείτε την ταινία και θα πάρετε τις απαντήσεις…

Πολίτικη κουζίνα (ταινία)

Η Πολίτικη κουζίνα (αγγλικός τίτλος: A touch of spice, τουρκικός τίτλος: Bir tutam baharat
σημαίνει και στις δύο γλώσσες Μια πρέζα μπαχάρι), είναι ταινία του ελληνικού κινηματογράφου, παραγωγής 2003.
Πρόκειται για μία βιωματική ταινία του σκηνοθέτη Τάσου Μπουλμέτη, που όντας Κωνσταντινουπολίτης στην καταγωγή ο ίδιος, καταπιάνεται με το ζήτημα των διωγμών που υπέστησαν από τις τουρκικές αρχές οι Έλληνες της Πόλης το 1964.Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Φάνης Ιακωβίδης (τον υποδύεται ο Γιώργος Χωραφάς), καθηγητής αστροφυσικής στην Αθήνα, περιμένει τον παππού του από την Κωνσταντινούπολη, τον οποίο έχει να δει από την παιδική του ηλικία. Αρχίζοντας προετοιμασίες για την υποδοχή του προσκαλεί όλους τους φίλους του παππού του και ετοιμάζει μια σειρά από πιάτα πολίτικης κουζίνας.Μια ξαφνική αρρώστια όμως του παππού, δεν θα του επιτρέψει να ταξιδέψει στην Αθήνα. Ο καθηγητής τότε θα αποφασίσει να πάει εκείνος στην Κωνσταντινούπολη για να τον συναντήσει και να θυμηθεί ξανά τα χρόνια που έζησε εκεί με τους γονείς του, τους οποίους ενσαρκώνουν οι Ιεροκλής Μιχαηλίδης και Ρένια Λουιζίδου.Εκεί επιστρέφουν όλες οι ευχάριστες αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας, οι δυσάρεστες του διωγμού και της απέλασης, αλλά και ο πρώτος έρωτας της ζωής του, η Σαϊμέ, που υποδύεται η Τουρκάλα ηθοποιός Μπασάκ Κοκλούκαγια (Başak Köklükaya).

Η ταινία προσπαθεί, με την ψυχραιμία που της επιτρέπει η χρονική απόσταση, να ασχοληθεί με μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο και με τις κοινωνικές της προεκτάσεις, ρίχνοντας φως σε μια πτυχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και στα προβλήματα προσαρμογής που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες, κυρίως στην πίκρα των ανθρώπων εκείνων που «οι Τούρκοι τους έδιωξαν ως Έλληνες και οι Έλληνες τους υποδέχθηκαν ως Τούρκους».
Ο τίτλος της ταινίας στην Ελλάδα δόθηκε με τέτοιο τρόπο (η λέξη ΠΟΛΙΤΙΚΗ με κεφαλαία γράμματα και κουζίνα με μικρά) ώστε να έχει διττή έννοια, και να παραπέμπει στην πολιτική, καθώς τα κοινωνικοϊστορικά γεγονότα με τα οποία καταπιάνεται, υπήρξαν πρωτίστως πολιτικά.
Η ταινία δέχθηκε εξαιρετικές κριτικές, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες στις οποίες προβλήθηκε. Η ταινία σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, φθάνοντας τα 1.600.000 εισιτήρια πανελλαδικά, αναδεικνύοντάς την ως την πιο εμπορική ελληνική ταινία όλων των εποχών.
Απέσπασε 8 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του 2003: Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, σκηνογραφίας, μουσικής επένδυσης, ήχου και μοντάζ, ενώ υπήρξε την επόμενη χρονιά η επίσημη ελληνική υποβολή για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.