Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2025

6ος Καλλιτεχνικός και Συγγραφικός Διαγωνισμός «Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν» Σχολικό έτος : 2024-2025- Γενικά Αρχεία του Κράτους Τμήμα ΓΑΚ Λάρισας & Αρχειοφυλακείο Αγιάς

 Ανακοίνωση και Οργάνωση του Διαγωνισμού:

Τα ΓΑΚ Λάρισας διοργανώνουν μαθητικό διαγωνισμό που απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα:

 «Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν…

τους αγώνες των λαών για Ελευθερία και Ειρήνη»

Στόχοι του Διαγωνισμού:

  • Να ενημερωθούν οι μαθητές σχετικά με το έργο των Γενικών Αρχείων του Κράτους,
  • να εξοικειωθούν με την έρευνα σε αρχειακές πηγές,
  • να κατανοήσουν τη χρησιμότητα της διατήρησης και διαφύλαξης των αρχείων,
  • να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αφορούν την τοπική ιστορία,

·         να εκφραστούν δημιουργικά ως προς το θέμα με όποιον από τους δύο τρόπους επιθυμούν (ζωγραφική, συγγραφή κειμένου).

Ποιοι  μπορούν να συμμετέχουν:

Στο σχολικό διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Θεματολογία του Διαγωνισμού:

«Τα Αρχεία διηγούνται ιστορίες και ζωγραφίζουν…

τους αγώνες των λαών για Ελευθερία και Ειρήνη»

Το «τεκμήριο του μήνα» είναι ένα μεμονωμένο τεκμήριο (έγγραφο, φωτογραφία, χάρτης ή άλλο) που τα Γ.Α.Κ. Λάρισας αναρτούν κάθε μήνα στην σελίδα τους στο facebook (φωτογραφικό άλμπουμ «Τεκμήριο μηνός …»). Μπορεί  να προέρχεται τόσο από τις παλιές συλλογές, όσο  και από τα  μόλις εισαχθέντα στην υπηρεσία αρχεία και μπορεί να σχετίζεται με ένα έργο, μια γιορτή, ένα γεγονός, μια ιδέα...

Σκοπός του «τεκμηρίου του μήνα» είναι να λειτουργήσει ως μία ακόμη ενίσχυση της μνήμης, γνωριμίας με την ιστορία και, ταυτόχρονα, να προβάλει τα αρχεία και τις συλλογές των Γ.Α.Κ. Λάρισας και του Αρχειοφυλακείου Αγιάς.

Καλούμε τους μαθητές να αντλήσουν έμπνευση από αυτές τις δημοσιεύσεις και να δημιουργήσουν ένα καλλιτεχνικό έργο ή να γράψουν μία ιστορία.

Τα Τεκμήρια του Μήνα μπορούν να αναζητηθούν στη σελίδα των Αρχείων Ν. Λάρισας στο Facebook, στο φωτογραφικό άλμπουμ «Τεκμήρια 6ου διαγωνισμού».

Προτείνει στα παιδιά:

Να επιλέξουν ένα ή περισσότερα Τεκμήρια που θα τους κινήσουν το ενδιαφέρον και θα καταφέρουν να συνθέσουν ένα έργο, γραπτό ή καλλιτεχνικό.

Διαγωνισμός Συγγραφής: Καλούνται να αφηγηθούν μία ιστορία ή να συνθέσουν ένα ποίημα με στοιχεία που θα αντλήσουν από τα Τεκμήρια. Είναι ελεύθεροι να επιλέξουν ποιες πληροφορίες των Τεκμηρίων θα χρησιμοποιήσουν και πόσο θα εμπλουτίσουν το κείμενο με φανταστικές καταστάσεις.

Το κείμενο θα είναι έως 1.000 λέξεις (μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) και 2.000 λέξεις (μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), και θα αναφέρουν τα Τεκμήρια που χρησιμοποίησαν.

Παρακαλούνται οι διαγωνιζόμενοι να στείλουν δύο (2) αντίτυπα του έργου τους.

Επισυνάπτονται οδηγίες προς τους συμμετέχοντες του λογοτεχνικού διαγωνισμού. 

Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός:

Καλούνται να ζωγραφίσουν μια αφίσα εμπνευσμένη από τα Τεκμήρια.

Η διάσταση της αφίσας πρέπει να είναι σε μέγεθος Α3 και μπορούν να χρησιμοποιηθούν όποια υλικά επιθυμούν οι μαθητές (μαρκαδόροι, κηρομπογιές, κ.α.), επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η τεχνική του κολάζ .   

Οι αφίσες που δεν είναι μεγέθους Α3 δεν θα μπαίνουν στη διαδικασία επιλογής.

Θα αναφέρεται το/α Τεκμήρια που χρησιμοποιήθηκε.

Σημαντικές ημερομηνίες :

Προθεσμία παράδοσης των έργων: 14 Μαρτίου 2025

Το τελικό προϊόν που θα προκύψει από τους/τις μαθητές/μαθήτριες θα αποστέλλεται  ταχυδρομικώς στα ΓΑΚ Λάρισας, Τ.Θ. 1322, 41001, Λάρισα, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@gak.lar.sch.gr. (Ηλεκτρονική αποστολή για τα λογοτεχνικά έργα μόνο).

Θα γίνουν δεκτές μόνο ατομικές συμμετοχές.

Το υλικό θα παραμείνει στην κατοχή των ΓΑΚ Λάρισας.

Ανακοίνωση των νικητών: Θα πραγματοποιηθεί τελετή βράβευσης των  καλύτερων έργων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση όλων των συμμετοχών.

Άδεια φωτογράφησης νικητών και έργων:

Με την αποστολή των έργων, οι συμμετέχοντες και οι κηδεμόνες τους βεβαιώνουν ότι συναινούν στην φωτογράφηση των ίδιων και των έργων τους κατά την εκδήλωση βράβευσης. Επίσης, αποδέχονται την δημοσίευση του ονόματος και του έργου τους από τα Γ.Α.Κ. Λάρισας  με σκοπό την περαιτέρω προώθηση του έργου και των υπηρεσιών των Αρχείων.

Σε αντίθετη περίπτωση παρακαλούνται να το δηλώσουν ρητά με την αποστολή των έργων.

Κριτική επιτροπή:

Η επιλογή των διακριθέντων έργων θα γίνει από αρμόδιες κριτικές επιτροπές επιστημόνων και καλλιτεχνών.

Επικοινωνία

Για διευκρινίσεις και πληροφορίες επικοινωνήστε με τα ΓΑΚ Λάρισας στο τηλέφωνο 2410 281425, και στην ηλεκτρονική διεύθυνση mail@gak.lar.sch.gr.

 

Βασικές κατευθύνσεις για τον λογοτεχνικό διαγωνισμό.

Ø  Τα κείμενα πρέπει να είναι πρωτότυπα, γραμμένα από τα ίδια τα παιδιά και τους εφήβους. Το ύφος, το περιεχόμενο, ο τρόπος σκέψης θα πρέπει να αντανακλά την ηλικία των συγγραφέων των κειμένων.

Ø  Τα πεζά έργα μπορούν να είναι ιστορίες μυθοπλασίας (με γεγονότα και πρόσωπα τα οποία επινόησε ο συγγραφέας) ή ιστορίες όπου στοιχεία μυθοπλασίας συνυπάρχουν με ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα.

Ø  Καθώς το τεκμήριο το οποίο θα επιλεγεί πρέπει να οδηγήσει στη συγγραφή ιστοριών μυθοπλασίας, δεν θα αξιολογηθούν εκθέσεις, σχολικές εργασίες, πληροφοριακά κείμενα και άρθρα, όσο καλογραμμένα και αν είναι.

Πώς σκεφτόμαστε για να γράψουμε μια ιστορία;

Μελετήστε τα τεκμήρια τα οποία ανέβασαν τα Γενικά Αρχεία Λάρισας, έγγραφα και φωτογραφίες. Παρατηρήστε στις φωτογραφίες τα πρόσωπα, την ενδυμασία, τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς.

Παράλληλα εντοπίστε στο θέμα τις λέξεις κλειδιά, π.χ.: Απελευθέρωση, Αντίσταση, Διεκδίκηση, Δικαιώματα, Ελευθερία. Ποιες εικόνες δημιουργούνται στο μυαλό σας με αυτές τις έννοιες; Ποιες εικόνες και ποια συναισθήματα δημιουργούνται σε σχέση με το υλικό που είδατε;

Συζητήστε το θέμα σε σχέση με τα τεκμήρια των ΓΑΚ με κάποιον μεγαλύτερο. (Η αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο θα μπορούσε να σας προσφέρει επιπλέον γνώσεις, υπάρχει όμως ο κίνδυνος να παρασυρθείτε και να μεταφέρετε το υλικό αυτούσιο στο γραπτό σας, γεγονός που δεν βοηθά στην συγγραφή μιας δικής σας ενδιαφέρουσας ιστορίας).

Επιλέξτε το αρχειακό υλικό που σας κίνησε το ενδιαφέρον και σκεφτείτε μια δική σας ιστορία με αφορμή αυτό το υλικό.

Αφού η ιστορία σας πρέπει να έχει συγκεκριμένη έκταση, επιλέξτε προσεχτικά ποια/ποιες από τις ιδέες που σκεφτήκατε θα κρατήσετε, ώστε να γράψετε μια ιστορία που σας ευχαριστεί και παράλληλα κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ενδεικτικά, σκεφτείτε και με βάση τα παρακάτω ερωτήματα, χωρίς όμως να μείνετε προσκολλημένοι/νες σε αυτά ή να ακολουθήσετε αυτή τη σειρά στη συγγραφή της ιστορίας σας απαντώντας στα ερωτήματα.

·         Πότε και πού συμβαίνει η ιστορία σας; Ποια είναι τα πρόσωπα; Έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που σχετίζονται και με την εξέλιξη της ιστορίας; Τι τους συμβαίνει και γιατί; Ποια τα συναισθήματα που νιώθουν σε σχέση με όσα συμβαίνουν και σε σχέση με άλλα πρόσωπα; Ποιο είναι το περιστατικό που βιώνουν οι ήρωες/ηρωίδες το οποίο κορυφώνει την αγωνία και δυναμώνει το ενδιαφέρον των αναγνωστών/στριών; Πώς αποκλιμακώνεται τελικά η αγωνία και έρχεται το τέλος της ιστορίας σας;

Αφιερώστε χρόνο για να γράψετε την ιστορία σας. Ίσως χρειαστεί να σβήσετε πολλές πολλές φορές. Μην αποθαρρύνεστε! Στο τέλος η ικανοποίηση της συγγραφής μιας δικής σας ιστορίας είναι η μεγάλη ανταμοιβή.

Καλή επιτυχία!

Χρυσάνθη Τσιαμπαλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.