Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ



ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

1) Τι είναι ο κινηματογράφος και με τι θα ασχοληθούμε:

Ο κινηματογράφος ή αλλιώς σινεμά αποτελεί σήμερα την αποκαλούμενη και έβδομη τέχνη, δίπλα στη γλυπτική, τη ζωγραφική, το χορό, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Αρχικά εμφανίστηκε περισσότερο ως μια νέα τεχνική καταγραφής της κίνησης και οπτικοποίησής της, όπως δηλώνει και ο ίδιος ο όρος (κινηματογράφος = κίνηση + γραφή). Εμείς θα αναλύσουμε και θα ασχοληθούμε με τα σημαντικότερα είδη ταινιών που προβάλλονται στον κινηματογράφο.

2) Τα σημαντικότερα είδη ταινιών που θα αναλύσουμε είναι:

α) Οι αισθηματικές ταινίες.
β) Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας.
γ) Οι ταινίες ντοκιμαντέρ.
δ) Οι ταινίες τρόμου (Thriller).
ε) Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων (Τα παιδικά).
στ) Οι ταινίες εγκλήματος.
ζ) Οι δραματικές ταινίες.
η) Οι κωμωδίες.
θ) Οι ταινίες περιπέτειας.
ι) Οι ταινίες μυστηρίου.
ια)
Οι ταινίες πολέμου (Πολεμικές).
ιβ) Οι ταινίες της αρχαίας και νεότερης ιστορίας (Ιστορικές).


                       ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
Κύριο χαρακτηριστικό των ταινιών αυτών είναι ο έρωτας. Συχνό φαινόμενο αποτελούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ερωτευμένοι μέχρι να καταφέρουν να εκπληρώσουν την επιθυμία του να είναι για πάντα μαζί. Σε όλες σχεδόν τις γκάμες αυτών των ταινιών υπάρχει ευτυχισμένο τέλος, το λεγόμενο Happy End… Πάντα σε μία αισθηματική ταινία παρουσιάζονται άτομα με εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες που συνεχώς συγκρούονται. Η μοίρα επεμβαίνει όμως και τελικά επιβεβαιώνεται η ρήση που λέει πως «τα ετερώνυμα έλκονται»!
Παραδείγματα ταινιών:
Blue Valentine, Pretty Woman, Δόκτωρ Ζιβάγκο.

                 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας αποτελούν χαρακτηριστικό για τον κινηματογράφο του σήμερα. Όχι μόνο διαπρέπουν στις προτιμήσεις των σινεφίλ και ιδιαίτερα αυτών των μικρότερων ηλικιών, αλλά και χαρίζουν πολλά από τα στοιχεία τους σε άλλα είδη ταινιών.
Ιδιαίτερα γνωρίσματα της κατηγορίας αυτής των ταινιών αποτελούν τα εξωπραγματικά στοιχεία, όπως τέρατα, νεράιδες, λυκάνθρωποι, εξωγήινοι, ακόμα και άνθρωποι που πετούν! Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας ξεχωρίζουν, επομένως χάρη στα εξωπραγματικά «συστατικά» τους, τα λεγόμενα «εφέ», χάρη στα οποία λαμβάνουν μία άλλη διάσταση
Παραδείγματα ταινιών:
Cloud Atlas, X-Men, Thor.

                    ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Το ντοκιμαντέρ είναι είδος κινηματογραφικής ταινίας που πραγματεύεται ιστορικά, πολιτικά, καλλιτεχνικά ή άλλα θέματα, για την παρουσίαση των οποίων βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά και αποδεικτικά στοιχεία. Ο όρος αποδίδεται στον Τζον Γκρίερσον και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για να περιγράψει την ταινία του Ρόμπερτ Φλάχερτι Moana (1926). Ο Γκρίερσον όρισε το ντοκιμαντέρ ως την «καλλιτεχνική αναπαράσταση της πραγματικότητας». Η ιστορία του είδους ξεκινά ωστόσο από τα τέλη περίπου του 19ου αιώνα, όταν προβάλλονται οι πρώτες ταινίες που σήμερα μπορούν να καταχωρηθούν στα ντοκιμαντέρ.
Παραδείγματα ταινιών:
Πλανήτης γη, Live.

                              
ΤΡΟΜΟΥ (Thriller)
Τα θρίλερ χαρακτηρίζονται κυρίως από αγωνία και φόβο. Υπερβολική βία, αποτρόπαια και σοκαριστικά εφέ, τρομακτικές καταστάσεις, απειλητικές συμπεριφορές και σκοτεινοί χαρακτήρες κρατούν το θεατή σε εγρήγορση, κάνοντας τον να περιμένει μονίμως μια τρομακτική εξέλιξη. Τα θρίλερ συνδυάζουν διάφορα είδη, όπως ταινίες τρόμου, θρίλερ, επιστημονικής φαντασίας, πολιτικά ή αστυνομικά θρίλερ.
Παραδείγματα ταινιών:
Ανθρώπινη Σαρανταποδαρούσα, SAW, The awakening.

             ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ (ΠΑΙΔΙΚΑ)
Τα κινούμενα σχέδια είναι ταινίες, στις οποίες πρωταγωνιστούν ζωγραφιστές φιγούρες αντί για ηθοποιοί. Οι ήρωές τους είναι συνήθως ζώα ή φανταστικά πλάσματα, με αστεία μορφή. Μιλούν και συμπεριφέρονται σαν άνθρωποι. Την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων γύρισε ο Αμερικανός Σ.Μπλάκτον το 1907. Οι ταινίες του Γουόλτ Ντίσνεϊ ανέδειξαν αυτό το κινηματογραφικό είδος σε αληθινή τέχνη.
Παραδείγματα ταινιών:
Βασιλιάς των Λιονταριών, Μουλάν, Ταρζάν, Σκούμπι Ντου.

                               ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Οι ταινίες εγκλήματος είναι κατά τον ορισμό του Ποινικού Κώδικα "πράξη άδικη και καταλογιστή στο δράστη της, η οποία τιμωρείται από το νόμο" (ΠΚ 14). Το έγκλημα είναι η κεντρική έννοια του Ποινικού Δικαίου. Τα στοιχεία της έννοιας του εγκλήματος, όπως προκύπτουν από αυτόν τον ορισμό, είναι: Πράξη η παράλειψη (ενέργεια) Άδικη (αντιτιθέμενη στο νόμο) και Καταλογιστή (ασύγγνωστη).
Παραδείγματα ταινιών:
CIA.

                             ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ
Ο όρος κοινωνική ή δραματική ταινία πάντα ακουγόταν λίγο «περίεργος» στ’ αυτιά μας. Ίσως γιατί μέσα στον όρο κοινωνική-δραματική ταινία χωράνε πολλές ταινίες αλλά και πολλά είδη (από αισθηματικό δράμα έως πολιτική ή δικαστική περιπέτεια ενδεχομένως) ή ίσως γιατί οι περισσότερες ταινίες για ‘μας, αν όχι όλες, περιέχουν κάποιο κοινωνικό ή δραματικό στοιχείο – ναι, ακόμη και οι κωμωδίες!
Παραδείγματα ταινιών:
50/50, American Beauty, Billy Elliot Γεννημένος Χορευτής.

                                ΚΩΜΩΔΙΕΣ
Με τον όρο κωμωδία χαρακτηρίζεται κάθε έργο που έχει σκοπό να διασκεδάσει τον θεατή μέσω κάποιου χιουμοριστικού θέματος. Κάθε τέτοιου είδους ταινία διακατέχεται από αστείο, γελοιογραφικό, ακόμα και σατιρικό πνεύμα. Απώτερος σκοπός της… να κάνει τον θεατή να ξεχαστεί από την καθημερινότητα και να γελάσει με την ψυχή του.
Παραδείγματα ταινιών:
8 Γυναίκες, Scary movie, Διακοπές στη Ρώμη.

                              ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ
Η περιπέτεια δεν αποτελεί ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στην καθημερινή ζωή του ατόμου. Γι’ αυτό και ο άνθρωπος δεν τη γνωρίζει πολύ καλά. Οι ταινίες περιπέτειας έρχονται για να τον φέρουν σε επαφή με αυτήν και να δώσουν στη ζωή του μία πιο έντονη νότα. Χαρακτηριστικό των ταινιών αυτών είναι η δράση που τις διαρρέει, καθώς και ένας μικρός τόνος εξωπραγματικού και “κασκαντερικού” στοιχείου. Στις ταινίες δράσης η συμπεριφορά του ήρωα χαρακτηρίζεται συνήθως από έντονη βία και εντυπωσιακές ενέργειες. Τις περισσότερες φορές αντιπροσωπεύει το κοινό αίσθημα ηθικής και μάχεται εναντίον του κακού. Σε γενικές γραμμές, οι ταινίες δράσης συνδυάζονται με όλα σχεδόν τα συνηθισμένα σενάρια και είδη ταινιών: πολεμικές ταινίες, αστυνομικές ταινίες, (ψυχολογικά) θρίλερ, ταινίες τρόμου και επιστημονικής φαντασίας, ταινίες καταστροφής, ταινίες πολεμικών τεχνών, κτλ.
Παραδείγματα ταινιών:
Άγγελοι τιμωροί, Avatar, Το Νησί των Κουρσάρων.

                                ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ
Ταινία μυστηρίου είναι ένα υπο-ύφος της γενικότερης κατηγορίας ταινία εγκλήματος. Η αγωνία διατηρείται συχνά ως σημαντική πλοκή στοιχείο. Αναμφισβήτητα ο διασημότερος των ερασιτεχνικών ιδιωτικών αστυνομικών για να φθάσει στην ασημένια οθόνη ήταν Sherlock Holmes. Εμφανίστηκε αρχικά μέσα 1903.
Παραδείγματα ταινιών:
Το κοράκι       
                                                                                                
                    ΠΟΛΕΜΟΥ (ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ)
Πολεμικές είναι οι ταινίες που έχουν ως θέμα τον πόλεμο και ασχολούνται με τις εμπειρίες στο πεδίο της μάχης ή τις συνέπειες του. Η εικόνα των περισσοτέρων για το είδος των πολεμικών ταινιών δεν επεκτείνεται σε τίποτα περισσότερο από μια ταινία δράσης. Απόγειο μάλιστα ενός στρατιωτικού φιλμ αποτελούν οι σκηνές δράσης που πλαισιώνονται από εντυπωσιακά εφέ και μπόλικες δόσεις σκηνών βίας. Ωστόσο μια πιο προσεκτική θεώρηση του κλάδου των πολεμικών έργων θα μας δώσει να κατανοήσουμε ότι τις περισσότερες φορές μια πολεμική ταινία δεν είναι παρά ένα φιλμ που χρησιμοποιεί μια περίοδο πολέμου για να εξελίξει μια ιστορία που μπορεί να ποικίλει από το δράμα.
Παραδείγματα ταινιών:
Το άλογο του πολέμου, The hurt locker, Η χαραυγή της νίκης.


  ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ)
 Ιστορικές είναι οι ταινίες κατά τις οποίες εξιστορούνται  γεγονότα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία κάποιας συγκεκριμένης χώρας ή στην ιστορία όλου του κόσμου. Στις περισσότερες από αυτές τις ταινίες ,υπάρχει έντονο πολεμικό στοιχείο οπότε σχετίζονται αρκετά με τις πολεμικές ταινίες, με τις ταινίες δράσης αλλά και περιπέτειας εφόσον κυριαρχεί η δράση. Παρακάτω υπάρχουν κάποιες από τις ταινίες του προαναφερθέντος είδους.
Παραδείγματα ταινιών:
Ελ Γκρέκο,  Elizabeth,  Ο Ερρίκος ο 5ος.

Οι μαθητές/τριες:
 Δαβζάκη Ματίνα, Καραμπέκιος Χαράλαμπος, Κωστοπούλου Ελένη και Μάστορα Βασιλική
Οι καθηγήτριες:  Σκουμπουτή Νεκταρία και Χιωτέρη Αικατερίνη (1° Γυμνάσιο Κοζάνης-Βαλταδώρειο).
Πηγές-Βιβλιογραφία:  Βικιπαίδεια (Internet) , http://filmsonwar.wordpress.com/about/ , http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AD%CF%81.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.