Σάββατο 22 Ιουνίου 2019

Σχόλιο στο άρθρο της Καθημερινής "Νέοι με μικρά κέρατα λόγω αυξημένης χρήσης του κινητού"

Σε άρθρο της Καθημερινής υποστηρίζεται ότι οι νέοι αποκτούν μικρά κέρατα λόγω της αυξημένης χρήσης του κινητού. Διαβάστε το άρθρο και στη συνέχεια την αντίδραση της Ελένης Φωτοπούλου.
Πίτερ Πιτσιάνι, "Κοινωνικό Δίκτυο",2015


Πω πω, ακριβώς ό,τι χρειαζόμουν να δω με το που ξύπνησα το πρωί.
Και εδώ πέρα προκύπτουν πολλά ερωτήματα.

Ποια ακριβώς ήταν η ηλικία των συμμετεχόντων; Είχαν ήδη πλήρως αναπτυχθεί οι σκελετοί τους ή ήταν έφηβοι (με την βιολογική έννοια) και ακόμη ήταν επιρρεπείς σε "μετατροπές" από το φυσικό τους; Εξετάστηκαν και άλλες ηλικιακές ομάδες και απλά δεν αναφέρθηκαν ή όχι;

Ποιο ακριβώς είναι το ποσοστό των ατόμων που παρουσίασαν αυτή την παραμόρφωση και πώς σχετίζεται με το γενικότερο τρόπο ζωής τους; Είναι εθισμένοι σε σημείο αρρώστιας; Αθλούνται; Προτιμούν το ποδήλατο ή την οδήγηση σε σχέση με τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας; (Τα πρώτα δύο σε αναγκάζουν να κοιτάς ψηλά για να μην πατήσεις κανέναν). Σε τι είδους περιβάλλον (αστικό, επαρχία) ζουν; Πώς συγκρίνεται ο χρόνος που περνούν έξω σε σχέση με τον χρόνο που περνούν μέσα; 

Εφόσον προκαλείται από το συνεχές σκύψιμο του κεφαλιού, πώς και δεν έχει παρατηρηθεί αντίστοιχο φαινόμενο σε άλλα άτομα, όπως τους ακαδημαϊκούς, καθηγητές, καθαρίστριες, τεχνίτες κάθε είδους και γενικότερα κάθε επάγγελμα που απαιτεί να κοιτά κανείς προς τα κάτω με τις ώρες; Μήπως σχετίζεται αυτό με τον "ενήλικο έναντι εφηβικού" σκελετό; Μήπως οι ερευνητές δεν σκέφτηκαν να το ελέγξουν και στους εαυτούς τους; Και αυτοί κοιτάνε αναγκαστικά με τις ώρες προς τα κάτω.

Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που συνοδεύονται με αυτή την... ας την πούμε πάθηση; Έντονοι πόνοι στον αυχένα; Πονοκέφαλοι; Δυσκολίες με την παροχή αίματος στον εγκέφαλο; Προβλήματα με την όραση; Παραμορφώσεις του σκελετού σε άλλα σημεία του σώματος, όπως τα χέρια;

Νομίζω ότι θα έπρεπε να είχαν δημοσιεύσει περισσότερες λεπτομέρειες της έρευνας και ότι η έρευνά τους θα έπρεπε (ή στο μέλλον θα πρέπει) να εστιάσει σε πολλές περισσότερες ομάδες. Εφόσον τα "κέρατα" αυτά είναι τόσο μικρά σε μέγεθος που είναι ανεπαίσθητα, υπάρχει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα να παρουσιάζεται σε πολύ περισσότερους ανθρώπους και απλά να μην το έχει προσέξει κανείς. Ή μπορεί να είναι πιο σπάνιο από ότι φαίνεται και το άρθρο να δίνει διαφορετική εντύπωση λόγω διατύπωσης. Επιπλέον, νομίζω ότι και αυτή η έρευνα ανήκει στο ίδιο πλαίσιο δαιμονοποίησης των νέων τεχνολογιών που χρησιμοποιούν οι νέοι - πολλές έρευνες και άρθρα γίνονται για τις αρνητικές συνέπειες της τεχνολογίας αλλά ελάχιστες για τις θετικές.

Εδώ επίσης θα πρέπει να σημειώσω ότι οι οθόνες των κινητών τηλεφώνων ολοένα και αυξάνονται σε μέγεθος, διότι έτσι βελτιώνεται η αίσθηση της "απορρόφησης" από το μυαλό, καθώς η οθόνη καταλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος του οπτικού μας πεδίου - το ίδιο συμβαίνει και με τις τηλεοράσεις. Για τον ίδιο λόγο όλες οι οθόνες γίνονται όλο και πιο μακρόστενες (μας τα είπαν στην σχολή αυτά). Αυτό το αναφέρω επειδή το άρθρο έλεγε κάτι για "εστίαση σε μικρές οθόνες".

Θέλω να καταλήξω ότι δεν μπορούμε να καταλήγουμε και να δημοσιεύουμε τέτοιου είδους συμπεράσματα, χωρίς να έχει γίνει πρώτα εξονυχιστική έρευνα που εξετάζει κάθε είδους σχετικό σενάριο. Υπάρχει μια γενικότερη τάση να ελέγχονται για αρνητικές συνέπειες μονάχα οι νέες τεχνολογίες και όχι γενικότερες τάσεις και τρόποι ζωής που παρουσιάζουν ομοιότητες με αυτή των χρηστών τεχνολογίας. Ναι, η έρευνα αυτή είναι σοβαρή, αλλά μου θυμίζει κάπως όλες αυτές τις ειδήσεις - ιδίως στο εξωτερικό - ότι ο τάδε μακελάρης ήταν εθισμένος στα First Person Shooter παιχνίδια και αμέσως κατηγορούν το παιχνίδι αντί για άλλους ψυχολογικούς παράγοντες. Και εδώ δεν πρέπει να εξεταστούν μονάχα οι τεχνολογικοί παράγοντες, αλλά οποιοσδήποτε τρόπος ζωής αναγκάζει τον άνθρωπο να έχει μια αφύσικη στάση σώματος.

Αυτά από μένα. Και καλημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.