Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου Γυμνασίου Τυρνάβου (Αχιλλέας Τζάρτζανος) στο ΚΠΕ Κισσάβου Ελασσόνας

 


Το ΚΠΕ Κισσάβου- Ελασσόνας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν οι μαθητές και μαθήτριες της Β’ Τάξης του 1ου  Γυμνασίου Τυρνάβου (Αχιλλέας Τζάρτζανος) την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε σχέση με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής. Η βιολογική γεωργία και η σημασία των αρωματικών κα φαρμακευτικών φυτών ήταν το θέμα που παρουσίασε ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Γκανάτσιος Ανδρέας. Το ταραξάκο, η αλόη, η βαλεριάνα, το βάλσαμο, το θυμάρι, η ρίγανη αλλά και ένα πλήθος άλλων ενδημικών και μη φυτών παρουσιάστηκαν τόσο για τη σημασία τους στη βιοποικιλότητα όσο και για τις ιδιαίτερες ιδιότητές τους (θρεπτικές, καλλυντικές κ.ά) και την ευεργετική τους επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Έμφαση δόθηκε επίσης στην έννοια της υπερτροφής, που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στη σύγχρονη διατροφή.

Ο επόμενος σταθμός της επίσκεψής μας ήταν ο βιολογικός κήπος του κ. Βαθράκη Αθανάσιου, συνταξιούχου δάσκαλου. Ο κήπος, ο οποίος βρίσκεται στα όρια της Τσαριτσάνης, εντυπωσίασε τους/τις μαθητές/τριες με το εύρος, την ποικιλία αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε μια  βιολογική καλλιέργεια. Ο κ. Βαθράκης, αφού αναφέρθηκε σύντομα στην ιστορία της περιοχής, εξήγησε την έννοια της φυσικής καλλιέργειας σε όλα τα στάδιά της (σπορά, λίπανση κ.ά) και τη σημασία της στην ανθρώπινη διατροφή. Οι μαθητές/τριες ασκήθηκαν στην αναγνώριση των φυτών π.χ. ντομάτες, πιπεριές, μπρόκολο, μελιτζάνες αλλά και δένδρων - σε μια περίοδο που δεν φέρουν πια καρπούς-  διαδικασία που  αποδείχτηκε μάλλον … δύσκολη. Ωστόσο, οι έννοιες  της  αυτάρκειας και της κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζονται στον κήπο έγιναν εύκολα κατανοητές.


Τελευταίος σταθμός της επίσκεψής μας η ιστορική Τσαριτσάνη, όπου είχαμε τη χαρά να γίνουμε δεκτοί στο Γυμνάσιο -Λυκειακές Τάξεις Τσαριτσάνης από τη Διευθύντρια, κα Κουτσιάη Γεωργία. Η κα Κουτσιάη αναφέρθηκε στην ιστορική παρακαταθήκη του σχολείου αλλά και στην πολύ σημαντική παρουσία της Τσαριτσάνης στα εκπαιδευτικά πράγματα ήδη από τα τέλη του 17ου αι. Το επιβλητικό πέτρινο κτίριο του σχολείου και η πολυκύμαντη και τραγική ιστορία του εντυπώθηκε βαθιά σε όλους μας. Η επίσκεψή μας στην Τσαριτσάνη ολοκληρώθηκε στο εντυπωσιακό «πυργόσπιτο», σπουδαίο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, έργο των περίφημων μαστόρων της πέτρας  από τον Πεντάλοφο (Κοζάνης).

Τους/τις μαθητές/τριες  συνόδεψαν οι καθηγήτριες: Καραλάζου Βάγια, Ροκκά Ράνια, Τσιάκα Ιωάννα, Τσιάρα Άννα, Χιωτέρη Κατερίνα, Χρήστου Δέσπω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.