Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

«Κοντά στους γονείς: Θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο» «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συναντά τους γονείς και κηδεμόνες του 1ου Γυμνασίου Τυρνάβου (Αχιλλέας Τζάρτζανος)


 Τα ζητήματα ασφάλειας και προστασίας των παιδιών που προκύπτουν από τη χρήση του Διαδικτύου ανέδειξε, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 σε διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση, η ψυχολόγος του «Χαμόγελου του Παιδιού», κα Ανθή Παΐλα. Απευθυνόμενη στους γονείς και κηδεμόνες η κα Παΐλα επισήμανε ότι στόχος της συνάντησης δεν είναι η δαιμονοποίηση του Διαδικτύου αλλά η αναγνώριση των κινδύνων  και η σωστή χρήση του. Αρχικά αναφέρθηκε στις συστάσεις του Π.Ο.Υ. για το χρόνο θέασης των οθονών, ανάλογα με την ηλικία, και στην ανάγκη γονικού ελέγχου και επίβλεψης. Σύμφωνα με την κα Παΐλα, οι κίνδυνοι από τη χρήση του Διαδικτύου συνίστανται στο περιεχόμενο που μπορεί να δει ένα παιδί, στην επικοινωνία που μπορεί να έχει αλλά και στη διαδικτυακή  συμπεριφορά του ίδιου του παιδιού. Στη συνέχεια ανέλυσε  τις μορφές του ηλεκτρονικού εκφοβισμού και την τυπολογία των δραστών, τη συσχέτιση μεταξύ βίαιων βιντεοπαιχνιδιών και βίαιης συμπεριφοράς, καθώς και τα διαγνωστικά κριτήρια για τον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ωστόσο, η κα Παΐλα τόνισε ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ανάλογα με το είδος τους, μπορούν να προσφέρουν και οφέλη στα παιδιά. Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της η κα Παΐλα έθεσε το ζήτημα των ορίων στα παιδιά, όσον αφορά τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων, αλλά και στα μέτρα ασφάλειας που μπορούν να πάρουν οι γονείς, για να προστατεύσουν τους ανήλικους από πιθανούς κινδύνους.

Η δράση υλοποιήθηκε από την ομάδα εκπαιδευτικών του θεματικού άξονα «Σχέση Οικογένειας - Σχολείου»: Χιωτέρη Αικατερίνη, Καραλάζου Βάια, Ροκκά Ουρανία, Δάφνη Ελένη, Τσιάκα Ιωάννα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.