Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Δημήτρης Χατζής, "Η τελευταία αρκούδα του Πίνδου"

Ο Δημήτρης Χατζής γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1913 και πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με ποιήματά του.   Το 1936 εξορίστηκε στη Φολέγανδρο και λίγους μήνες αργότερα, όταν αφέθηκε ελεύθερος,  αρθρογράφησε  στον Ριζοσπάστη και σε άλλα έντυπα του κομμονιστικού κόμματος.  Στην κατοχή δημοσιογραφούσε στον παράνομο «Ριζοσπάστη» και ήταν μέλος της ομάδας του παράνομου σωζόμενου τυπογραφείου της ΚΕ του ΕΑΜ, στην Καλλιθέα, δημοσιογράφος και διορθωτής των εφημερίδων «Ελεύθερη Ελλάδα», «Απελευθερωτής» και άλλων εντύπων που έβγαζε το τυπογραφείο. Αργότερα δούλεψε στο τυπογραφείο του Βουνού.
Το 1947 επιστρατεύτηκε στα Γιάννενα. Το Μάρτη του 1948 κατέφυγε στο ΔΣΕ (Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας), στου οποίου τα έντυπα δημοσίευε διηγήματα και ανταποκρίσεις.  Με την ήττα του Δημοκρατικού στρατού εγκατέλειψε  την Ελλάδα και κατέφυγε  ως πολιτικός πρόσφυγας σε διάφορες χώρες του σοβιετικού μπλοκ (αντολική Ευρώπη). Το 1950 του αφαιρέθηκε  η ελληνική ιθαγένεια.. Πέρασε  το μεγαλύτερο μέρος της εξορίας του στην Ουγγαρία  διδάσκοντας Νεοελληνική Λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης και  εκδίδοντας  διάφορα έργα του (Φωτιά, Το τέλος της μικρής μας πόλης, Θητεία, Ανυπεράσπιστοι, Σπουδές, Το πρόσωπο του Νέου ελληνισμού),  Επιστρέφει οριστικά στην Ελλάδα το 1975 και πεθαίνει στην Αθήνα το 1981.
Το ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ (απ' όπου και το απόσπασμα του βιβλίου μας) άρχισε να γράφεται στην Ουγγαρία και ολοκληρώθηκε με την επιστροφή του συγγραφέα στην Ελλάδα, το 1975. Το μυθιστόρημα πραγματεύεται μια ποικιλία θεμάτων- από την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, τη σύγκριση της Ελλάδας με άλλες χώρες, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο και την εθνική ταυτότητα του ανθρώπου που οδεύει προς την παγκοσμιοποίηση μέχρι τη χρεοκοπία των ηθών, την τεχνοκρατική εξέλιξη, το ρόλο της αριστεράς, τη νοσταλγία, την μοναξιά και τον έρωτα. Επίσης στο Διπλό Βιβλίο είναι εύκολο να παρατηρήσει κανείς ίχνη της ζωής του συγγραφέα από τους αγώνες του , τη διάψευση των ονείρων της γενιάς του, το νόστο του μετανάστη και την ελπίδα. Παρά την βαθιά απογοήτευση που τον διακρίνει στην επεξεργασία των θεμάτων του, η αριστερών καταβολών κοσμοθεωρία του συγγραφέα δεν του επιτρέπει να παραιτηθεί από το όνειρο ενός καλύτερου κόσμου αφού «η ζωή πάει πιο πέρα» σε «μια καινούργια ανθρώπινη κοινωνία-του δικού μας κόσμου, του σημερινού…. Και θα φτιάξουμε μια πατρίδα για μας-εκεί στην πατρίδα μας την Ελλάδα».
 Για τη ζωή και το έργο του πολύ σημαντικού πεζογράφου μας συμβουλευθείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες:
Ένα σπουδαίο αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Δημήτρη Χατζή (1913- 2013) θα βρείτε στην παρακάτω ιστοσελίδα:

Δείτε: 1)."Εκπομπές που αγάπησα: Δημήτρης Χατζής"
2)."Εποχές και συγγραφείς: Δημήτρης Χατζής"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.