Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ




Ο Δήμος Βύρωνα προκηρύσσει Διαγωνισμό λογοτεχνικής έκφρασης για εφήβους/ες και νέους/ες με αφορμή την επέτειο της γέννησης του Λόρδου Βύρωνα στις 22 Ιανουαρίου 1789 και με θέμα τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο του.
ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Σκοποί του διαγωνισμού είναι:
Α) να καλλιεργήσει στη νεολαία το ενδιαφέρον για τη ζωή και το έργο του Λόρδου Βύρωνα και να την ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα οράματά του.
Β) να ενθαρρύνει τους νέους να εκφράσουν τη συγγραφική τους ικανότητα καθώς και την καλλιτεχνική τους ευαισθησία μέσα από τη λογοτεχνική έκφραση.
Ο διαγωνισμός είναι η πρώτη από μια σειρά ενέργειες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Βύρωνα για τη δημιουργία μιας σχέσης ανάμεσα στη νεολαία και τις πνευματικές μορφές του τόπου μας που αποτελούν σύμβολα δημιουργίας και εναλλακτικής αντίληψης για τη ζωή.

Όροι Συμμετοχής
1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου οποιουδήποτε σχολείου εντός και εκτός Ελλάδας καθώς και νέοι και νέες ηλικίας 18-25 ετών.
2. Ο διαγωνισμός αφορά δυο κατηγορίες κειμένων ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων:
Α) Εφηβικό κείμενο (μαθητές και μαθήτριες των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου)
Β) Νεανικό κείμενο (νέοι και νέες 18 μέχρι 25 ετών)
2.1 Συμμετοχές που δεν ανήκουν στις παραπάνω ηλικιακές κατηγορίες αποκλείονται.
3. Ο διαγωνισμός αφορά δύο κατηγορίες κειμένων ανάλογα με το λογοτεχνικό είδος
Α) ποιητικό έργο, αδημοσίευτο, έκτασης μέχρι 40 στίχους, σε ομοιοκατάληκτο ή ελεύθερο στίχο. 
Β) διήγημα αδημοσίευτο, έκτασης μέχρι 1.500 λέξεις
3.1 Κάθε ενδιαφερόμενος/η θα συμμετάσχει στην αντίστοιχη ηλικιακή κατηγορία.
3.2 Κάθε ενδιαφερόμενος/η μπορεί να συμμετάσχει με ένα μόνο έργο και για ένα μόνο λογοτεχνικό είδος (ποίηση ή διήγημα) που αντιστοιχεί στην ηλικιακή του/της κατηγορία.  
4. Τα έργα θα είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα, θα φέρουν τίτλο και θα υποβληθούν σε κλειστό φάκελο.
5. Ο κλειστός φάκελος συμμετοχής για κάθε διαγωνιζόμενο θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει: 
Α) το έργο (όχι με το πραγματικό ονοματεπώνυμο αλλά με το ψευδώνυμο του/της διαγωνιζόμενου/ης) εκτυπωμένο σε τρία αντίτυπα, σε σελίδες μεγέθους Α4, μέγεθος γραμμάτων 12 και γραμματοσειρά Times New Roman. 
Β) το έργο σε μορφή ψηφιακού δίσκου (CD).
Γ) μικρότερο κλειστό φάκελο όπου θα περιλαμβάνεται μια σελίδα με το πραγματικό ονοματεπώνυμο του/της διαγωνιζόμενου/ης, το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί για να γίνει η αντιστοίχιση, τα στοιχεία επικοινωνίας όπως ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση(e-mail), αριθ. τηλεφώνου του ιδίου καθώς και αριθμός τηλεφώνου του γονέα ή κηδεμόνα στην περίπτωση που ο/η συμμετέχων/ουσα στον διαγωνισμό είναι κάτω των 18 ετών. Τέλος, για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες έως 18 ετών είναι επίσης απαραίτητο να συμπεριληφθεί  στο μικρότερο κλειστό φάκελο υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599 από τους γονείς ή κηδεμόνες τους ότι συναινούν στη συμμετοχή των παιδιών τους στη διαγωνιστική διαδικασία καθώς επίσης και ότι συναινούν στη δημοσιοποίηση του ονόματος του ανήλικου παιδιού τους που θα ακολουθήσει στο στάδιο της βράβευσης με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού και την έκδοση των διακριθέντων έργων.
5.1 Συμμετοχές που δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις αποκλείονται.
6. Τα έργα θα συγκεντρωθούν και θα αποσταλούν είτε μέσω των γυμνασίων – λυκείων, αν εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον από μαθητές και μαθήτριες, είτε με ατομική πρωτοβουλία των ενδιαφερόμενων. Στη περίπτωση που τα έργα θα αποσταλούν μέσω σχολείων απαραίτητο είναι να συμπεριληφθούν εντός του μεγάλου φακέλου τα στοιχεία επικοινωνίας του σχολείου και του υπεύθυνου επικοινωνίας για το σχετικό διαγωνισμό εκπαιδευτικού.
7. Οι κλειστοί φάκελοι συμμετοχής θα πρέπει να υποβληθούν ταχυδρομικά ή προσωπικά και θα φέρουν υποχρεωτικά, στο εξωτερικό τμήμα του κλειστού φακέλου συμμετοχής  γραπτώς την ένδειξη:
 8. Ο τόπος αποστολής ή υποβολής  κλειστών φακέλων συμμετοχής είναι στη διεύθυνση:
Δημαρχείο Βύρωνα
Καραολή &
Δημητρίου 36-44
Βύρωνας 16233
Τηλ.Κέντρο:213-2008600

9.Καταληκτική ημερομηνία υποβολής ή αποστολής των έργων (σφραγίδα ταχυδρομείου) είναι η  1η Ιουνίου 2015. Φάκελοι συμμετοχής που θα φέρουν σφραγίδα μετά την παραπάνω ημερομηνία θα παραλαμβάνονται ως εκπρόθεσμοι και το περιεχόμενό τους δεν θα συμπεριληφθεί στη διαγωνιστική διαδικασία.
10. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν με αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Δήμου Βύρωνα σε χρονικό διάστημα έως δύο μηνών από την καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού.
11. Κριτήρια εκτίμησης των υποβαλλόμενων έργων είναι:
α. Η οργάνωση του κειμένου όσον αφορά τη δομή του,
β. Η χρήση της ελληνικής γλώσσας, και
γ. Η πρωτοτυπία στον τρόπο ανάδειξης του θέματος.
12. Θα βραβευθούν τρία έργα ανά κατηγορία κειμένου και ηλικιακή ομάδα, δηλαδή 12 έργα συνολικά, με την ένδειξη «πρώτο βραβείο», «δεύτερο βραβείο» κ.λ.π . Στη συνέχεια θα απονεμηθούν τιμητικοί έπαινοι στα έργα που θα κριθούν ως καλύτερα στη σειρά αξιολόγησης αμέσως μετά από τα βραβευθέντα και θα είναι ισάριθμα, δηλαδή θα απονεμηθούν 12 τιμητικοί έπαινοι συνολικά, με την ένδειξη «πρώτος τιμητικός έπαινος», «δεύτερος τιμητικός έπαινος» κ.λ.π. Τέλος, έπαινοι συμμετοχής θα απονεμηθούν σε όλους τους συμμετέχοντες εγκύρως και εμπροθέσμως στο διαγωνισμό.
13. Τα βραβευθέντα και τιμηθέντα έργα θα εκδοθούν με μέριμνα του Δήμου Βύρωνα. Οι συγγραφείς των έργων αυτών παρέχουν αυτοδίκαια στους οργανωτές του διαγωνισμού τα πνευματικά δικαιώματα για την έκδοση στο Ανθολόγιο. Επιπλέον, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του Δήμου και τον αριθμό των συμμετοχών, θα εξεταστεί και η πιθανότητα διανομής βιβλίων ή δωροεπιταγών από βιβλιοπωλεία ως δώρο προς όλους και όλες τους/τις συμμετέχοντες/ ουσες.
14. Τα έργα θα κριθούν από πενταμελή(5) κριτική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν φιλόλογοι, συγγραφείς και άλλες πνευματικές προσωπικότητες. Τα ονόματα όσων την απαρτίζουν θα ανακοινωθούν για λόγους αδιαβλητότητας του διαγωνισμού μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής ή αποστολής των έργων.
15. Η επιτροπή δύναται να ζητήσει οποιοδήποτε έγγραφο που πιστοποιεί  την ηλικία ή άλλο στοιχείο του διαγωνιζόμενου.
16. Η τελετή βράβευσης θα γίνει από τον Δήμο Βύρωνα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.
17. Τα υποβληθέντα έργα δεν επιστρέφονται και παραμένουν στο αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ως αποδεικτικά στοιχεία του διαγωνισμού.
18. Πληροφορίες για το διαγωνισμό δίνονται στο τηλέφωνο 210-7624403, Τμήμα Παιδείας, Ν. Γενιάς και Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.