Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019

Γ' τάξη, 6η ενότητα, Η μουσική εξημερώνει, Πολύβιος, Ἱστορίαι, 4.20.4 - 4.21.1

Μετάφραση του αποσπάσματος, σχόλια, γραμματικές και συντακτικές παρατηρήσεις,
απαντήσεις στις ασκήσεις του βιβλίου αλλά και πρόσθετο υλικό θα βρείτε στον -πολύ ενδιαφέροντα- ιστότοπο του Ελληνικού Πολιτισμού. Εξαιρετικό υλικό θα βρείτε και στον ιστότοπο Φιλολογικό υλικό για τους μαθητές του Γυμνασίου.

 O Πολύβιος (200-118 π.X.), γιος του στρατηγού Λυκόρτα, από τη Mεγαλόπολη της Aρκαδίας, μετείχε ενεργά στην πολιτική της πατρίδας του και έγινε ίππαρχος της Aχαϊκής Συμπολιτείας. Eκτοπίστηκε με άλλους 1.000 Aχαιούς στη Pώμη, μετά τη μάχη της Πύδνας (168 π.X.), αλλά κέρδισε τη φιλία του Σκιπίωνα Aιμιλιανού, κατακτητή της Kαρχηδόνας, και απέκτησε μεγάλη επιρροή στους Pωμαίους.
Tαξίδεψε σε πολλά μέρη· το έργο του Ἱστορίαι, μνημονεύεται και ως Ῥωμαϊκή Ἱστορία, (39 βιβλία, από τα οποία σώζονται ακέραια μόνο τα πέντε πρώτα), καλύπτει τηνπερίοδο 240-146 π.X. και αναφέρεται στην επέκταση της ρωμαϊκής δύναμης και στο ρόλο της Pώμης ως παράγοντα της πολιτικής ενοποίησης· αυτή η οπτική της ρωμαϊκής επιτυχίας καθορίζει και τον τρόπο σύνθεσης του έργου.
Όπως και ο Θουκυδίδης, από τον οποίο έχει επηρεαστεί, στοχεύει περισσότερο στη χρησιμότητα παρά στην ψυχαγωγία. H εξιστόρηση των γεγονότων γίνεται με τρόπο αξιόπιστο, αντικειμενικό και αμερόληπτο. H επίδρασή του ήταν σημαντική στους μεταγενέστερους, ιδιαίτερα στο Pωμαίο ιστορικό Tίτο Λίβιο (64 π.X.-17 μ.X.).
Mε τον Πολύβιο γίνεται η μετάβαση από την Aλεξάνδρεια στη Pώμη, η οποία θα αποτελέσει, στη συνέχεια, ένα από τα κέντρα του ελληνορρωμαϊκού πολιτισμού.

Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, Α', Β' Γ' Γυμνασίου, Αναστάσιος Στέφος, Εμμανουήλ Στεργιούλης, Γεωργία Χαριτίδου, ΟΕΔΒ, Αθήνα, εκδ. Β, 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.