Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Πολιτιστικό Πρόγραμμα: "Με αφορμή μια ταινία: Η παρουσία των Εβραίων στην Ελλάδα" - Εκπαιδευτική Επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη

 Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Με αφορμή μια ταινία: Η παρουσία των Εβραίων στην Ελλάδα» μαθητές και μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Τυρνάβου επισκέφτηκαν στις 8 Μαρτίου τη Θεσσαλονίκη, τη Madre of Israel.

    Μνημείο αφιερωμένο στους Εβραίους φοιτητές στο χώρο του ΑΠΘ
 

 Αφετηρία της ιστορικής διαδρομής στην πόλη αποτέλεσε η πλατεία Ελευθερίας και το μνημείο του Ολοκαυτώματος που βρίσκεται σ’ αυτή. Βασικός προορισμός της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν το Εβραϊκό Μουσείο, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τη μακραίωνη παρουσία των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη και τις πολιτιστικές, πολιτικές και οικονομικές τους δραστηριότητες στην πόλη. Η αίθουσα με τα τεκμήρια από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος ήταν αυτή που προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, ευρύτερη συζήτηση για τα ιστορικά γεγονότα αλλά και την αντιμετώπιση του «διαφορετικού». Επόμενη στάση η αγορά Μοδιάνο, έργο του Εβραίου αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο, πλήρως αποκατεστημένη και ανακαινισμένη  και ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα των κλειστών αγορών. Τελευταία στάση της ιστορικής διαδρομής μας το Α.Π.Θ.,  όπου μας υποδέχτηκε ο κ. Γιώργος Αντωνίου, Επίκουρος καθηγητής και κάτοχος της έδρας  Εβραϊκών Σπουδών του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στη δημιουργία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου αλλά και στην  καταστροφή το 1942, από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους, του Παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου, το οποίο βρισκόταν στο χώρο της σημερινής Πανεπιστημιούπολης. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τα μάρμαρα των εκατοντάδων χιλιάδων τάφων του νεκροταφείου  χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό σε διάφορα σημεία της πόλης. Τη μνήμη τόσο του νεκροταφείου όσο και  του Ολοκαυτώματος στο χώρο του Α.Π.Θ. διασώζει  μνημείο,  αφιερωμένο στους Εβραίους φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα του Άουσβιτς -Μπιρκενάου.


 

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδεψαν οι φιλόλογοι: Ταμπαθάνη Θέλμα, Χιωτέρη Κατερίνα, Χρήστου Δέσποινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.