Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

"Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Δροσοπηγή Φλώρινας" (8/5/2017)

Το δάσος στη Δροσοπηγή της Φλώρινας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν οι μαθητές των δύο περιβαλλοντικών προγραμμάτων "Εξερευνητές στο δάσος" και "Φύλλο φίλος μας οδηγεί". Σε ένα μαγευτικό τοπίο οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την πλούσια χλωρίδα της περιοχής κάνοντας  ένα ευχάριστο διάλειμμα από την  καθημερινότητά τους. Η επίσκεψη διοργανώθηκε από το ΚΠΕ Μελίτης στα πλαίσια του προγράμματος "Τα δάση μας... τα κάλλη μας".
Στην πλατεία της Δροσοπηγής

Ξεκινώντας για το δάσος

Στάση για ενημέρωση

Η ώρα της διελκυστίνδας

9η Ενότητα: Ταξίδι στο μαγικό κόσμο του διαστήματος (Νεοελληνική Γλώσσα Β' Γυμνασίου)

  • Επισκεφθείτε τους επίσημους δικτυακούς τόπους του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και
    Μουσείου Τεχνολογίας "ΝΟΗΣΙΣ" με φυσική έδρα στη Θεσσαλονίκη και του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών καθώς και την Αστροπύλη και το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου με έδρα την Αθήνα.
  • Διαβάστε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" το άρθρο " Ήλιε, ήλιε αρχηγέ..." του αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χάρη Βάρβογλη.
  • Διαβάστε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" το άρθρο "Στη σκιά της Σελήνης" του Διονύση Π. Σιμόπουλου,  επίτιμου διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανητάριου.
  • Για περισσότερες πληροφορίες για θέματα αστρονομίας επισκεφθείτε τους παρακάτω ιστότοπους:  http://www.astro.noa.gr (το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) και  http://www.astronomy.com (διεθνής δικτυακός τόπος για θέματα αστρονομίας). 
  •  Ελληνικά και δίγλωσσα λεξικά και γλωσσάρια στο διαδίκτυο (ενδεικτικός κατάλογος): http://www.greek-language.gr/greekLang/index.html (Η Πύλη για την ελληνική γλώσσα), http://www.komvos.edu.gr/dictionaries/Dictionaries.htm (τα διαδικτυακά λεξικά του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας) http://www.glossa.com/trans/glossary/ glossaries.htm
    http://www.kypros.org/cgi-bin/lexicon
    - Κύπρος Νετ

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

II. Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΥΠΟ ΒΕΝΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ



ιι. Ο ελληνισμός υπό βενετική και οθωμανική κυριαρχία from mavraroda

Δείτε επίσης:

 

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

4. Πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις από το 15ο ως το 18ο αι.



8η Ενότητα: Συζητώντας για σύγχρονα κοινωνικά θέματα (Νεοελληνική Γλώσσα Β' Γυμνασίου)





Ακούστε το  "Μοναξιά μου όλα" από τους ΠΥΞ ΛΑΞ. 

"Διαχείριση του δάσους"- "Εξερευνητές στο δάσος" (Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης)




Σε αυτή την εργασία συμμετείχαν οι μαθήτριες:
Λιάκου Ευαγγελία
Λίτσα Μαρία
Μανιού Κατερίνα

Παύλου Ευμορφία


ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΑΣΩΝ

Τα δάση είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή ανθρώπων και ζώων. Αποτελούν πηγή τροφής, φαρμάκων και καθαρού νερού, όπως επίσης και καταφύγιο πολλών ζώων.

Κάποιες φορές οι άνθρωποι το παρακάνουν και καταστρέφουν αυτούς τους πολύτιμους βιότοπους.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν στα δάση. Τέσσερις από αυτές είναι η υλοτομία, ο τουρισμός, οι αθλητικές και οι ήπιες αγροτικές δραστηριότητες.

"Οι πυρκαγιές"- "Εξερευνητές στο δάσος" (Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης)


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΜΕ ΘΕΜΑ ( ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ)
ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ
 ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Β3
ΚΡΑΝΙΩΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΛΙΑΠΗ ΑΝΝΑ
ΜΑΝΟΥΣΑΡΙΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΜΠΕΣΙΡΗ ΕΛΕΝΗ


Εισαγωγή
Oι δασικές πυρκαγιές είναι ένα φυσικό φαινόμενο, του οποίου οι αρνητικές συνέπειες είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια. Tα τελευταία όμως εκατό χρόνια αναγνωρίστηκε ως μείζον πρόβλημα, γιατί οι συνεχείς καταστροφές επηρέασαν σημαντικά τη φυσική ισορροπία των οικοσυστημάτων. Tο φαινόμενο αυτό δείχνει να επεκτείνεται συνεχώς στην Eλλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, όπου καίγεται ανά έτος το 0,32% των θαμνωδών εκτάσεων ενώ το 1973 κάηκε το 0,20%.


Τί είναι η Πυρκαγιά

Πυρκαγιά είναι η ανεξέλεγκτη φωτιά , η οποία προκαλείται από μη ελεγχόμενη καύση. Τις περισσότερες φορές , συνοδεύεται  από υψηλές θερμοκρασίες.


Αίτια Πυρκαγιών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δασικής υπηρεσίας, οι κυριότερες αιτίες εκδήλωσης μιας δασικής πυρκαγιάς είναι οι ακόλουθες:
 α) Οι εμπρησμοί, που αποτελούν την κυριότερη αιτία εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.
β) H καύση εύφλεκτων υλικών, όπως είναι τα απορρίμματα, θάμνοι κ.τ.λ.
Πυρκαγιές προκαλούνται από αμέλεια , από πρόθεση , από φυσικά καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον στη πύκνωση μίας πυρκαγιάς , συμβάλλει η αύξηση των φορτίων καυσίμων , ο υψηλός αριθμός αναφλέξεων πυρκαγιάς , η αλλαγή του κλίματος , η επέκταση των δασών(τα δάση υψηλής πυκνότητας ευνοούν τη διάδοση πυρκαγιών υψηλής έντασης).


Επιπτώσεις της Πυρκαγιάς στον άνθρωπο και στο περιβάλλον

Οι πυρκαγιές προκαλούν αρκετές βλάβες , τόσο στην υγεία των ανθρώπων , όσο και στο περιβάλλον. Μερικές από αυτές είναι η καταστροφή της βλάστησης , καθώς τα περισσότερα φυτά και δέντρα δεν μπορούν να ανακάμψουν με φυσικό τρόπο από μία πυρκαγιά , η διάβρωση του εδάφους (οι υψηλές θερμοκρασίες μεταξύ άλλων παραγόντων που επιβαρύνουν και μεταβάλλουν το έδαφος).Οι επιπτώσεις στα ζώα του δάσους είναι πολλές, όπως η δυσκολία να διαφύγουν από τον τόπο της πυρκαγιάς και η αναζήτηση νέου χώρου διαμονής. Επίσης υπάρχουν επιπτώσεις και στο ανθρώπινο περιβάλλον όπως οι απώλειες ανθρώπων και η  καταστροφή των περιουσιών τους.

Οι συνέπειες
Πυρκαγιά σημαίνει καταστροφή.
Όταν όμως ένα δάσος καταστρέφεται έχουμε τεράστιες, ανεπανόρθωτες, ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία, στη ζωή μας. Υποβαθμίζεται γενικά το περιβάλλον , οι οικολογικές συνθήκες χειροτερεύουν και μπορούν να κάνουν δύσκολη τη δημιουργία και πάλι δασών και να επιφέρουν ανεπανόρθωτη και επικίνδυνη διατάραξη της βιολογικής ισορροπίας. Καθώς και
επιβαρύνεται η οικονομία με τις τεράστιες δαπάνες κατάσβεσης και τις ανυπολόγιστες επίσης δαπάνες που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών - όσων είναι δυνατές. Αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε κάνοντας αναδάσωση.




ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ
Τον ιστότοπο wikipedia




"Οι εθνικοί δρυμοί"- "Εξερευνητές στο δάσος" (Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης)


Εργασία της μαθήτριας  Μπακουσλάρι Χριστίνας

Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης (σταυροδρόμι τριών βιογραφικών περιοχών), της μεγάλης ποικιλίας κλιματικών συνθηκών, του γεωλογικού υπόβαθρου και της γεωμορφολογίας (έντονο ανάγλυφο, κοιλάδες, κατακερματισμός ακτών, νησιά) παρουσιάζει- σε σχέση με την έκτασή της μεγάλη βιοποικιλότητα. Η ελληνική φύση χαρακτηρίζεται από πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενδημικά είδη, αντιπροσωπευτικούς βιότοπους, ιδιαίτερους φυσικούς και γεωμορφολογικούς σχηματισμούς και τοπία μοναδικής ομορφιάς. Αυτή η αξία χρειάζεται ιδιαίτερες προσπάθειες για να διατηρηθεί και να προστατευθεί.

Τρίτη 1 Μαΐου 2018

"Η αξία του δάσους" - "Εξερευνητές στο δάσος" (Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης)


Σε αυτή την εργασία συμμετείχαν οι: Ανδρέας Κηπουρίδης,  Έκτορας Μπουντιούκος,
Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου ,Μάριος Μπαλδεράνης,  Στέλιος Πασαγιάννης,
Χρήστος Μακρολιόλιος, Χρήστος Μαλιόγκας.


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τι είναι δάσος;

Δάσος, είναι ένα σύνολο από διάφορα φυτά, όπως δέντρα, θάμνοι ή φρύγανα, από ζώα και από μικροοργανισμούς, που βρίσκονται σε συνεχή αλληλεπίδραση τόσο μεταξύ τους όσο και με το έδαφος και το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή.

Όλες οι εκτάσεις που καλύπτονται από φυσική βλάστηση λέγονται δασικές και αποτελούν ένα πολυσύνθετο σύνολο με δική του δομή, ζωή και λειτουργίες. Αποτελούν το δασικό οικοσύστημα που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικολογική ισορροπία.

Το δάσος είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα και πολυσύνθετα συστήματα, καλύπτοντας το 32% της γήινης επιφάνειας. Στην Ελλάδα καλύπτει περίπου το 20% της επιφάνειάς της.