Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Τα ρηματικά πρόσωπα (Νεοελληνική Γλώσσα ΕΠΑΛ)

  • α' ενικό πρόσωπο: εκφράζονται προσωπικά βιώματα, προσδίδεται αμεσότητα και ζωντάνια στο λόγο, προ­σλαμβάνει η ανάπτυξη υποκειμενικό χαρακτήρα και χρωματίζεται το ύφος με προ­σωπικό τόνο και σε ορισμένες περιπτώσεις με εξομολογητική διάθεση. Είναι το πρόσωπο που κυριαρχεί στο ημερολόγιο, στην επιστολή, στο στοχαστικό δοκίμιο. Οι σκέψεις προβάλλονται εντονότερα στον αναγνώστη.
  • β' ενικό πρόσωπο: δημιουργείται κλίμα οικειότητας στην επικοινωνία του πομπού με το δέκτη, προσδίδεται ζωντάνια και αμεσότητα στο λόγο και σε ορισμέ­νες περιπτώσεις χρωματίζεται το ύφος με διδακτικό τόνο. Χρησιμεύει για να γίνει ο λόγος πιο πειστικός αλλά και για να προκληθούν συναισθήματα στο δέκτη.
  • γ' ενικό πρόσωπο: προσδίδεται αντικειμενικός τόνος στην εξέταση του θέματος,  ο λόγος γίνεται απρόσωπος και χρωματίζεται με ουδέτερο ύφος. Το μήνυμα γίνεται γενικόλογο
  • α' πληθυντικό πρόσωπο: προσδίδεται ζωντάνια και αμεσότητα στο λό­γο, δημιουργείται κλίμα οικειότητας στην επικοινωνία του πομπού με το δέκτη. Η χρήση του υποδηλώνει την κοινή οπτική γωνία του πομπού με το δέκτη. Η έκφραση συλλογικότητας του "εμείς" τονίζει την ανάγκη της κοινής δράσης αλλά και της απόδοσης συλλογικής ευθύνης.
  • β' πληθυντικό πρόσωπο: δημιουργείται κλίμα οικειότητας στην επικοι­νωνία του πομπού με το δέκτη, προσδίδεται ζωντάνια και αμεσότητα στο λόγο και σε ορισμένες περιπτώσεις χρωματίζεται το ύφος με διδακτικό τόνο. Χρησιμοποιείται για την πρόκληση συναισθημάτων στο δέκτη.
  • γ' πληθυντικό πρόσωπο: προσδίδεται αντικειμενικός τόνος στην εξέτα­ση του θέματος, ο συγγραφέας αποστασιοποιείται και αντιμετωπίζει τις καταστάσεις ως απλός παρατηρητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.