Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Η ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Η παρακάτω εργασία μου στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δεν μπόρεσα να διασταυρώσω την πηγή της. Δηλώνω ρητά ότι  τα πνευματικά δικαιώματα δεν μου ανήκουν.
Η κατασκευή της Διώρυγας της Κορίνθου, η οποία εγκαινιάστηκε επί πρωθυπουργίας Χαριλάου Τρικούπη, αποτελεί ένα  ορόσημο στην προσπάθεια αστικοποίησης  της σύγχρονης Ελλάδας.  
Magnify Image

Τα εγκαίνια της Διώρυγος της Κορίνθου (1893), έργο του γνωστού ζωγράφου Κωνσταντίνου Βολανάκη.
    
Magnify Image
Η αρχαία Δίολκος.

      "Η Δίολκος (ορθό και ως αρσενικό: Ο Δίολκος) ήταν ο ειδικής κατασκευής πλακόστρωτος δρόμος που συνέδεε τις δύο άκρες του Ισθμού της Κορίνθου και πάνω στον οποίο σύρονταν κατά την αρχαιότητα από δούλους τα πλοία από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό Κόλπο και αντίστροφα.
        Είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή η σκοπιμότητα και η σπουδαιότητα αυτής της κατασκευής για το εμπόριο των αρχαίων Ελλήνων, αφού απάλλασσε τα πλοία από τον πολυήμερο τότε περίπλου της Πελοποννήσου και από τους αντίστοιχους κινδύνους, κυρίως από το πέρασμα των πολυτάραχων ακρωτηρίων Μαλέα και Ταινάρου.  Η Δίολκος πρέπει να κατασκευάσθηκε είτε στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ., είτε, το πιθανότερο, στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., όταν τύραννος στην Κόρινθο ήταν ο Περίανδρος (...)
        Ως το 1956, οπότε άρχισαν ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή του Ισθμού της Κορίνθου για την αποκάλυψη της Διόλκου, είχαν εκφρασθεί από τους νεότερους μελετητές διάφορες γνώμες σχετικά με τη θέση και τη μορφή της. Ο Φρέιζερ θεωρούσε ότι η Δίολκος θα έπρεπε να είχε τη μορφή «τροχιοδρόμου» (tramway), στηριζόμενος στην παρατήρηση ενός μικρού τμήματος που είχε διατηρηθεί κοντά στη γέφυρα της διώρυγας (από την αναφορά του Παυσανία). Στη Δίολκο είχε αποδώσει και ο Φάουλερ (Corinth, τ. Ι, σ. 50) ένα άλλο τμήμα οδού στο πελοποννησιακό έδαφος, στο στόμιο της διώρυγας προς τον Κορινθιακό Κόλπο. 
          Οι ανασκαφές του Ν. Βερδελή όμως απεκάλυψαν ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της Διόλκου και έλυσαν τις απορίες που συνδέονταν με αυτή. Πρώτα-πρώτα, προσδιορίσθηκε η ακριβής διαδρομή την οποία ακολουθούσε: Ξεκινούσε στον Κορινθιακό από το σημείο όπου σήμερα βρίσκεται ο σηματοδότης για τα πλοία που κατευθύνονται προς τη διώρυγα, προχωρούσε για ένα διάστημα προς τα ανατολικά και από εκεί στρεφόταν προς τα βορειοανατολικά και πάλι προς τα νοτιοανατολικά, ώσπου κατέληγε στον Σαρωνικό Κόλπο ανατολικά της διώρυγας, στο σημερινό Καλαμάκι Κορινθίας, τον αρχαίο Σχοινούντα, όπως ακριβώς αναφέρει ο Στράβων. Η Δίολκος δεν ακολουθούσε ευθεία γραμμή, αλλά είχε στροφές, επειδή το έδαφος παρουσιάζει αρκετή κλίση, με υψόμετρο μέχρι 90 μέτρα περίπου, οπότε θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η μεταφορά των πλοίων. Τα εμπορικά πλοία δεν μεταφέρονταν φορτωμένα, αλλά άφηναν τα εμπορεύματά τους στις Κεγχρεές ή το Λέχαιον, ανάλογα με την κατεύθυνσή τους. Με αυτή τη σημασία μόνο μπορούν να ερμηνευθούν οι πληροφορίες του Πλίνιου και του Ησύχιου, οι οποίοι τοποθετούσαν την αρχή και το τέλος της Διόλκου στα δύο αυτά λιμάνια. 
         Παρότι δεν αποκαλύφθηκε ολόκληρο το μήκος της Διόλκου, οι ανασκαφικές έρευνες τερματίστηκαν, καθώς η πιο εκτεταμένη ανασκαφή ήταν και δύσκολη εξαιτίας των επιχώσεων από τα μπάζα της τομής της Διώρυγας, και επιζήμια για τα καλλιεργούμενα χωράφια της περιοχής"(...) 
Magnify Image
Magnify Image
Προσωπικό αρχείο Φοίβου Βερδελή.
Magnify Image
Τι κρίμα!!!
Magnify Image
Magnify Image
Τυμβωρύχοι στον Ισθμό της Κορίνθου
Magnify Image
Tα εγκαίνια της Διώρυγας.  Πέρασμα του Ισθμού το1937 και, πάνω, ένα ομόλογο "εις χρυσόν εγγυημένον".  
Magnify Image
Εργασίες διάνοιξης της Διώρυγας
Magnify Image
Magnify Image
 Άποψις Εργοταξίου
Magnify Image
Ισθμός, το 1922. 
Magnify Image
Magnify Image
Καρτ ποστάλ 
Magnify Image
Καρτ ποστάλ 
Magnify Image
Ισθμός το 1935. 
Magnify Image
 Καρτ ποστάλ .
Magnify Image
Γερμανοί στρατιώτες επιβιβασμένοι σε πλοίο που ετοιμάζεται να διασχίσει τον Κορινθιακό Κόλπο δηλώνουν με τη σημαία τους την παρουσία της Luftwaffe (23 Μαίου 1943).
Magnify Image
Κατάληψη της Διώρυγας από το γερμανικό στρατό και ... σήματα στον Κορινθιακό Κόλπο προς τις φίλιες δυνάμεις. 
Magnify Image
Αεροφωτογραφίες του γερμανικού επιτελείου  (πιθανόν πριν την επίθεση)
Magnify Image
Η ανατίναξη της Διώρυγας από τις γερμανικές δυνάμεις το 1944, κατά τη διάρκεια της αποχωρησής τους.
Magnify Image
Εργασίες αποκατάστασης της Διώρυγας μετά τον πόλεμο. 
Magnify Image
Magnify Image
Magnify Image
Magnify Image
Magnify Image
 Καρτ ποστάλ 
Magnify Image
Ισθμός το 1998. 
Magnify Image
Το παλιό ερειπωμένο μονοπάτι που χρησίμευε στη ρυμούλκηση (με τη δύναμη των χεριών) των ιστιοφόρων. 
Μαρτυρίες αναφέρουν πως υπάρχουν και κάποια επαναστατικά "γκράφιτι" χαραγμένα στα τοιχώματα της διώρυγας από εργάτες που πήραν μέρος στις εργασίες διάνοιξης.
Magnify Image
Magnify Image
Καρτ ποστάλ 
 
Magnify Image
 Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε και την παρακάτω διεύθυνση: http://users.sch.gr/athdimoger/isthmos.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.