Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Νεοελληνική Γλώσσα Α' Γυμνασίου - 5η Ενότητα: Γνωρίζω τον μαγικό κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφου

 

Η εκπομπή «ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ» της ΠΟΠΗΣ ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ με αφορμή μια φωτογραφία ασχολείται με πολιτικά, κοινωνικά, καλλιτεχνικά και αθλητικά θέματα της επικαιρότητας φιλοξενώντας ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν σε αυτά. Η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου είναι το θέμα του έβδομου επεισοδίου. Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Διευθυντής Ταινιοθήκης ΕΛΛΑΔΑΣ μιλάει για τις πρώτες ταινίες και τα πρωτόγονα τεχνικά μέσα. Ταινίες σταθμοί στάθηκαν οι: «ΓΚΟΛΦΩ», «ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΒΙΛΛΑΡ», «ΔΑΦΝΙΣ ΚΑΙ ΧΛΟΗ», «Ο ΑΓΑΠΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΑΣ». Τη δεκαετία του 1950 ο κινηματογράφος γίνεται τέχνη, ενώ το 1960 μετατρέπεται σε βιομηχανία. Οι συντελεστές των ταινιών περιγράφουν τον τρόπο γυρισμάτων, τις δυσκολίες τους, την έλλειψη ειδικών μηχανημάτων και καμερών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ίδρυση της εταιρίας παραγωγής Φίνος Φίλμς και το μεγάλο αριθμό ταινιών της. Γνωστοί ηθοποιοί μιλούν για την αξία των παλιών ταινιών και την αναμφισβήτητη προσφορά τους στο χώρο του κινηματογράφου. Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα και φωτογραφίες κινηματογραφικών ταινιών.


  • Για τον Καραγκιόζη, το Θέατρο Σκιών και την μεγάλη προσφορά της οικογένειας Σπαθάρη στην τέχνη του Καραγκιοζοπαίκτη επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Σπαθάρειου Μουσείου Θεάτρου Σκιών του Δήμου Αμαρουσίου: http://www.karagiozismuseum.gr/






 Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ: 
Από τον οδηγό ταινιών για παιδιά και για νέους του «Νεανικού Πλάνου» μπορούμε να επιλέξουμε μια θεματική ενότητα που μας ενδιαφέρει και να κάνουμε μια σύντομη παρουσίαση των ταινιών που περιλαμβάνει στους συμμαθητές μας. Επίσης, να μην παραλείψουμε να δώσουμε οδηγίες για τον χώρο και τις ώρες προβολής αυτών των ταινιών.
image

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών «Τα σχολεία πάνε σινεμά» του Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης μπορούμε να επιλέξουμε την ταινία που θα θέλαμε να παρακολουθήσουμε.
image

Στο Ψηφιοποιημένο Αρχείο του Εθνικού Θεάτρου μπορούμε να παρακολουθήσουμε μια θεατρική παράσταση ακολουθώντας έναν από τους τρεις τρόπους αναζήτησης: χρονολογικά, αλφαβητικά ή με το όνομα της παράστασης.
Επίσης, στον δικτυακό τόπο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες για όποια παράσταση θα μας ενδιέφερε (για την υπόθεση του έργου, για τους συντελεστές, τη διανομή, τον τόπο και τον χρόνο διεξαγωγής της).
imageimage

Πώς νιώθουμε όταν βρισκόμαστε σε ένα αρχαίο θέατρο; Μπορούμε να φανταστούμε μια θεατρική παράσταση να ζωντανεύει από το παρελθόν; Ας διαβάσουμε και το παρακάτω ποίημα του Γ. Ρίτσου για να δούμε πώς νοιώθει ένας νεαρός Έλληνας στο κέντρο ενός αρχαίου θεάτρου.
Γ. Ρίτσος, «Αρχαίο Θέατρο» [πηγή: Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ΄ Γυμνασίου]

image

Ο Καραγκιόζης είναι από τους αγαπημένους χαρακτήρες του θεάτρου σκιών.
Στο Ψηφιακό Αρχείο της ΕΡΤ μπορούμε να δούμε δύο αφιερώματα γι' αυτόν στις εκπομπές «Στου Καραγκιόζη το μπερντέ» (βίντεο, 31:49 min) και «Καρναβάλι και Καραγκιόζης» (βίντεο, 51:21 min) και να παρακολουθήσουμε παραστάσεις στις εκπομπές «Και μιλάει... και λαλάει» (στην «Αναζήτηση κειμένου» πληκτρολογούμε τον τίτλο της εκπομπής Και μιλάει και λαλάει και στη συνέχεια πατάμε το πλήκτρο «Αναζήτηση»).
Ακόμη, μπορούμε να διαβάσουμε ιστορίες του όπως «Ο Καραγκιόζης Μαέστρος» του Ευγένιου Σπαθάρη [πηγή: Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού].





Βιογραφία του σπουδαίου Βρετανού ηθοποιού Πίτερ Ουστίνοφ: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%81_%CE%9F%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AF%CE%BD%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.