Σάββατο 1 Απριλίου 2017

"Κινηματογραφικές ταινίες-τηλεοπτικές σειρές στηριγμένες στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη -Πολιτιστικό Πρόγραμμα: "Βίος και Πολιτεία του Νίκου Καζαντζάκη- 2017: Έτος Καζαντζάκη"



Αναστασιάδου Αναστασία, 
Κιτσοπούλου Αναστασία, 
Παπαδοπούλου Ευθυμία, 
Σελενίτσα Μαρία, 
Σταυρίδου Βαρβάρα


Το πολυσχιδές έργο του Νίκου Καζαντζάκη, η δύναμη των χαρακτήρων του, το ανθρώπινο μωσαϊκό των μυθιστορημάτων του δε θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν και την κινηματογραφική και τηλεοπτική παραγωγή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικές της επίδρασης του έργου του είναι οι παραγωγές που παρουσιάζονται.



                    ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

                                 Ο Τελευταίος Πειρασμός 
Σε πρώτο πλάνο ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορσέζε και πίσω του ο Γουίλεμ Νταφόε στον ρόλο του Ιησού, στα γυρίσματα της κινηματογραφικής μεταφοράς του βιβλίου.

Ημερομηνία κυκλοφορίας στο σινεμά:12 Αυγούστου 1988 (ΗΠΑ) 

Σκηνοθέτης: Μάρτιν Σκορτσέζε

Σύνθεση μουσικής: Πήτερ Γκάμπριελ

Χώρες προβολής: Η.Π.Α

Ηθοποιοί:Willem Dafoe, Harvey Keitel, Paul Greco, Steve Shill, Verna Bloom, Barbara Hersey, Roberts Blossom, Barry Miller, Gary Basaraba, Irvin Kershner, Victor Argo, Michael Bean, Paul Herman, John Lurie, Leo Burmester.

Θετικές Αντιδράσεις: Ο Σκορσέζε προσδίδει ρυθμό στην αφήγηση και ζωντάνια σε όλους τους χαρακτήρες.Σκηνοθετεί με κομψότητα και παραστατικότητα τις σκηνές στην Έρημο και σκιαγραφεί εξαιρετικά την προσωπικότητα του Ιησού.Ο Νταφόε είναι διαχρονικά ο καλύτερος Ιησούς του κινηματογράφου καθώς παίρνει στους ώμους του έναν δύσκολο ρόλο γεμάτο εντάσεις και συναίσθημα.Εξαιρετική η μουσική επένδυση από τον Peter Gabriel.

Αρνητικές Αντιδράσεις: Ο Σκορτσέζε την προσεγγίζει σαν ένα υπαρξιακό δράμα, μέσα από το οποίο τακτοποιεί τους προσωπικούς του λογαριασμούς με την καθολική παιδεία του. Ο «Τελευταίος πειρασμός» είναι από αυτή την πλευρά η πιο χαρακτηριστική ταινία του, όχι όμως και η καλύτερή του.


Αποσπάσματα από την ταινία:
https://www.youtube.com/watch?v=wPh1Wp-b8uU
https://www.youtube.com/watch?v=Oxt4Qq76vB0ν


                                      Αλέξης Ζορμπάς 
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14 Δεκεμβρίου 1964 (Ελλάδα)

Σκηνοθέτης: Μιχάλης Κακογιάννης

Σύνθεση μουσικής:  Μίκης Θεοδωράκης

Xώρες προβολής: Ελλάδα, Βρετανία

Ηθοποιοί: Άντονι Κουίν, Άλαν Μπέιτς, Ειρήνη Παππά, Λίλα Κέντροβα, Σωτήρης Μουστάκας, Γιώργος Φούντας, Γιώργος Βογιατζής, Ελένη Ανουσάκη, Άννα Κυριακού, Τάκης Εμμανουήλ, Πία Λίνστρομ.
Θετικές Αντιδράσεις: Ο Άντονι Κουίν έχασε το Όσκαρ, το κέρδισε όμως η Λίλα Κέντροβα, αξέχαστη ως Μαντάμ Ορτάνς, όπως και ο Γουόλτερ Λάσαλι για τη φωτογραφία και ο Βασίλης Φωτόπουλος για τη σκηνογραφία. Πιο κερδισμένος, ωστόσο, στάθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης, καθώς το μουσικό μοτίβο της ταινίας εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα από την ιστορία του κινηματογράφου.
Αρνητικές Αντιδράσεις: η Παγκρήτιος Ένωσις χαρακτηρίζει την ταινία τερατούργημα, ενώ η Ιερά Σύνοδος της Κρήτης θεωρεί ότι προσβάλλονται η ορθοδοξία και η εθνική αξιοπρέπεια.
Αφίσα της διάσημης ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη, Zorba the Greek (1964), κινηματογραφικής προσαρμογής του πολύ γνωστού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά (1946). Η εμβληματική μορφή του  αμερικανού ηθοποιού Anthony Quinn, που υποδύθηκε τον Έλληνα Ζορμπά, χορεύει το περίφημο συρτάκι. Μέσα από την ταινία ο Ζορμπάς αναδείχθηκε και επιβλήθηκε ως αντιπροσωπευτική μορφή Έλληνα.

Απόσπασμα της ταινίας:
https://www.youtube.com/watch?v=NgPD-Mv4xd8


Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (Εκείνος που έπρεπε να πεθάνει)


Η αφίσα της κινηματογραφικής μεταφοράς του Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται. Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Κανών το 1957, με τίτλο «Αυτός που πρέπει να πεθάνει» («He who must die»)

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1957

Σκηνοθέτης: Ζυλ Ντασέν

Σύνθεση μουσικής: Ζορζ Ορίκ

Χώρες Προβολής: Ελλάδα

Ηθοποιοί: Μελίνα Μερκούρη, Πιερ Βανέκ, Ζαν Σερβέ, Γκρεγκουάρ Ασλάν, Ρενέ Λεφέβρ,  Δήμος Σταρένιος

Η ταινία είναι γαλλικής παραγωγής, γυρισμένη στην Κρήτη, με κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη. Όπως ανέφερε ο Ντασέν: «Στο βιβλίο υπάρχουν οι φτωχοί και οι πλούσιοι, οι προύχοντες του χωριού. Ε, λοιπόν, κανείς δεν ήθελε να παίξει έναν από τους προύχοντες! Εκεί όμως που δεν πείθονταν με τίποτα ήταν στο να παίξουν τους Τούρκους. Ξέρετε τελικά ποιοι έπαιξαν τους Τούρκους; Καουμπόηδες από τη διπλανή Αμερικανική Βάση...».
Σκηνοθετώντας με τρόπο ανάγλυφο τον μυστικιστικό, ο δημιουργός παρουσιάζει με ρεαλισμό το βαθιά κοινωνικό και λίαν θρησκευτικό θέατρο του παραλόγου που διαδραματίζεται σ’ ένα φτωχικό ορεινό χωριό  της Ανατολίας και τις δραματικές συνέπειες που θα ακολουθήσουν…



     ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ


Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της ταινίας. Ο Γιάννης Σμαραγδής σε πρώτο πλάνο.
Τιμώντας τα 60 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου μας συγγραφέα, μυθιστοριογράφου,δημοσιογράφου, πολιτικού, μουσικού, θεατρικού συγγραφέα, ποιητή, στοχαστή και φιλόσοφου, το 2017, χρονιά που έχει κηρυχθεί από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, ως Έτος Νίκου Καζαντζάκη, θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους η πολυαναμενόμενη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή, «Νίκος Καζαντζάκης». Τα γυρίσματα που άρχισαν στην Κρήτη τον Σεπτέμβριο του 2016 έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται η προβολή της ταινίας στους κινηματογράφους. Ο Γιάννης Σμαραγδής αποφάσισε, σε αυτήν την ταινία, να είναι κυρίαρχη γλώσσα τα ελληνικά, ώστε να ακουστεί ο λόγος του Καζαντζάκη, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς. Μάλιστα, το σενάριο την ταινίας, που έγραψε ο σκηνοθέτης, βασίστηκε στο βιβλίο «Αναφορά στον Γκρέκο».
Ηθοποιοί:
Στο ρόλο του Νίκου Καζαντζάκη ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.
Στον ρόλο της Ίτκα, η Γιουλίκα Σκαφιδά.
Στον ρόλο της μητέρας του Καζαντζάκη, η κάτοχος τριών βραβείων Χορν, Μαρία Σκουλά.
Την Μελίνα Μερκούρη υποδύεται η Ζέτα Δούκα.
Τον Γιώργη Ζορμπά υποδύεται ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Θοδωρής Αθερίδης.


                  ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ

                           Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται


Έτος παραγωγής: 1975-1976

Κανάλι προβολής: ΕΡΤ

Αριθμός επεισοδίων: 50

Σκηνοθεσία: Βασίλης Γεωργιάδης

Πρωταγωνιστές: Κάτια Δανδουλάκη , Ανδρέας Φιλιππίδης, Γιώργος Φούνταςς, Αλέξης Γκόλφης

Υπόθεση σειράς : Η υπόθεση της σειράς εκτυλίσσεται στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Λυκόβρυση το 1921. Οι κάτοικοι του είχαν ένα παλιό έθιμο, κάθε 7 χρόνια έκαναν την αναπαράσταση των Παθών του Χριστού και έπρεπε να διαλέξουν μερικούς από τους άνδρες του χωριού που θα υποδύονταν τους Αποστόλους και έναν που θα υποδυόταν τον Χριστό. Μαζεύονται οι δημογέροντες του χωριού και αποφασίζουν σε ποιους θα αναθέσουν τους ρόλους. Οι δημογέροντες είναι ο παπα-Γρηγόρης, ο γερο-Λαδάς, ο άρχοντας Πατριαρχέας, ο καπετάνιος και ο δάσκαλος του χωριού και αδελφός του παπα-Γρηγόρη. Οι δημογέροντες αποφασίζουν να δώσουν το ρόλο του Ιωάννη στο γιο του Πατριαρχέα, τον Μιχελή, το ρόλο του Πέτρου στο Γιαννακό, το ρόλο της Μαγδαληνής στην Κατερίνα, την πόρνη του χωριού, το ρόλο του Ιούδα στον Παναγιώταρο και τέλος το ρόλο του Χριστού στον πιο αθώο που δεν ήταν άλλος από τον βοσκό των προβάτων του Πατριαρχέα, το Μανωλιό.
Στη συνέχεια, καταφθάνουν πρόσφυγες από κάποιο μακρινό χωριό που λεηλάτησαν οι Τούρκοι και προσπαθούν να βρουν κάποιο μέρος να εγκατασταθούν με όσα πολύτιμα πράγματα κατάφεραν να πάρουν μαζί τους.
Επικεφαλής τους είναι ένας πράος, δυναμικός με ψυχή αντάρτη ιερέας, ο παπα-Φώτης. Δυστυχώς οι κάτοικοι της Λυκόβρυσης τους έδιωξαν παρακινούμενοι από τον παπα-Γρηγόρη να μην τους αφήσουν να μείνουν επειδή τάχα διαπίστωσε ότι μία από τις γυναίκες των προσφύγων έχει χολέρα. Ο Μανωλιός, όμως, με τον Γιαννακό, το Μιχελή και τους άλλους "απόστολους" τους λένε να πάνε στη Σαρακίνα όπου και υπάρχουν κάτι σπηλιές έτσι ώστε να μείνουν εκεί.
Κατά τη διάρκεια της σειράς γίνονται πάρα πολλά γεγονότα, περιληπτικά είναι τα εξής: Η διάλυση του αρραβώνα του Μανωλιού με τη Λενιώ, το μεγάλο μίσος του Παναγιώταρου για το Μανωλιό, επειδή πιστεύει ότι ξελόγιασε την Κατερίνα για την οποία είχε σφοδρό πάθος, το Γιουσουφάκι δολοφονείται από τον σεΐζη και ο αγάς θεωρεί ενόχους τους Λυκοβρυσιώτες, οι πρόσφυγες στη Σαρακίνα δυσκολεύονται να επιβιώσουν, αλλά ο Μιχελής μετά το θάνατο του πατέρα του τους δίνει τα χωράφια του. Ο Παναγιώταρος γίνεται σεΐζης και παρακολουθεί κάθε κίνηση και το τι γίνεται στη Σαρακίνα, ο Μανωλιός είναι μαζί με τους πρόσφυγες, μαζί του και ο Γιαννακός, η συμπλοκή των Λυκοβρυσιωτών και των προσφύγων δίνει στον Παναγιώταρο την ευκαιρία να ξεσπάσει όλο του το μίσος στο Μανωλιό, οι πρόσφυγες κατεβαίνουν στο χωριό, ο Μανωλιός συλλαμβάνεται και εκτελείται έξω από τον περίβολο της εκκλησίας από τον Παναγιώταρο και μερικούς άλλους και θάβεται από τους Σαρακινιώτες στη σπηλιά που είχαν βρει καταφύγιο, καθώς οι ίδιοι αποφάσισαν να βρουν αλλού τόπο να εγκατασταθούν. Το βράδυ εκείνο, Σάββατο της Αναστάσεως, ενώ οι Σαρακινιώτες αναχωρούν για άλλο τόπο, Τούρκοι μπαίνουν στη Λυκόβρυση και αρχίζουν να σφάζουν τους κατοίκους της, ενώ ο Παναγιώταρος βλέποντας πως με τη δολοφονία του Μανωλιού δεν ησυχάζει, αυτοκτονεί. Ο Μιχελής είναι ο μόνος που μένει πίσω, κλεισμένος στις σπηλιές της Σαρακίνας.


Το 1ο επεισόδιο της σειράς



Πηγές: www.retromania.gr

www.athinorama.gr

www.naftemporiki.gr

www.wikipedia.com

YouTube

Εικόνες  Google






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.