Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Νεοελληνική Γλώσσα Α' Γυμνασίου - Ενότητα 9: Ανακαλύπτω τη μαγεία της γνώσης

 Ο μαγικός κόσμος του βιβλίου

Η Σώτη Τριανταφύλλου έγραψε ένα γράμμα για τη χαρά της ανάγνωσης και έχει παραλήπτη εσάς, τους μικρούς αναγνώστες. Διαβάστε το και γράψτε ένα γράμμα σε έναν μεγάλο φίλο σας. Στο γράμμα θα αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους διασκεδάζετε με την ανάγνωση βιβλίων.
image
Αναζητάς ένα βιβλίο να διαβάσεις αλλά δεν ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο για σένα;
Κάνε «κλικ» στην παρακάτω εικόνα και θα μεταφερθείς στον δικτυακό τόπο Μικρός Αναγνώστης και στην ενότητα «Βρες ένα βιβλίο». Στη συνέχεια επίλεξε την ηλικία σου, το μέγεθος του βιβλίου και τέλος τα χρώματα του εξωφύλλου που σου αρέσουν και αμέσως θα εμφανιστούν τίτλοι βιβλίων που πληρούν τις απαιτήσεις σου!
image
Για μια πιο σύνθετη αναζήτηση, μπορείς να μπεις στη Βιβλιονέτ και να συμπληρώσεις τα κατάλληλα πεδία με τις πληροφορίες για το βιβλίο που αναζητάς.
Βάλε μπρος τις μηχανές της ανάγνωσης. Επίλεξε και άκουσε ένα από τα βιβλία που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα του bookbook.gr (κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα).
image
Τα βιβλία κάνουν πάρτι στις Βιβλιοθήκες. Στον δικτυακό τόπο του Μικρού Αναγνώστη μπορείς να εντοπίσεις παιδικές βιβλιοθήκες ή βιβλιοθήκες που διαθέτουν παιδικά βιβλία στη συλλογή τους (κάνε κλικ στην παρακάτω εικόνα).

image

Ακόμη, μέσω του δικτυακού τόπου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος μπορείς να κάνεις μια περιήγηση στους χώρους της.
http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/6990?lo

BOOK - Μήπως ξέρετε το BOOK; 

Έρχονται τα ιπτάμενα αυτοκίνητα

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι σε λίγα χρόνια θα πετούν στους ουρανούς των μεγαλουπόλεων

Επιμέλεια: Κρίκης Στέφανος, Ελευθεριάδου Εύη

εικόνα

Στο… χρονοντούλαπο της Ιστορίας επιδιώκουν να στείλουν οι επιστήμονες το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί σε κάθε μεγαλούπολη του κόσμου και ευελπιστούν ότι σε λίγα χρόνια θα έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν αυτοκίνητα που θα πετούν σαν αεροπλάνα.
Αρκεί, βέβαια, να καταφέρουν να τα κάνουν να απογειώνονται καθέτως και να μη χρειάζονται μεγάλες λεωφόρους για να προσγειώνονται και να απογειώνονται, όπως τα αεροπλάνα.
Στην προσπάθεια για την κατασκευή ιπτάμενων αυτοκινήτων έχουν επικεντρωθεί αρκετές κατασκευάστριες εταιρείες αλλά και εργαστήρια πανεπιστημίων. Μια τέτοια προσπάθεια αποτελεί και το πρόγραμμα MyCopter, στο οποίο συμμετέχουν δεκάδες επιστήμονες από όλη την Ευρώπη υπό τον συντονισμό του Ινστιτούτου Βιολογικής Κυβερνητικής του Μαξ Πλανκ στο Τούμπινγκεν της Γερμανίας.
Εκεί πιστεύουν πως αν ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο προορίζεται για συχνή χρήση από τους επιβάτες του, πρέπει να έχει τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης χρησιμοποιώντας κάποιο είδος στροβιλοκινητήρα που θα του προσδίδει άνωση.
Ο δρ Μάικ Τζαμπ από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, που μετέχει στο πρόγραμμα, λέει στην εφημερίδα «Daily Telegraph» ότι μια σκέψη που κερδίζει έδαφος είναι όλα τα ιπτάμενα αυτοκίνητα να βρίσκονται σε ένα κεντρικό υπόστεγο και υπό την καθοδήγηση ενός αυτόματου πιλότου να κατευθύνονται σε σημεία παραλαβής επιβατών για να τους οδηγήσουν στον προορισμό τους.
Τα αυτοκίνητα θα κινούνται όλα μαζί σε έναν αεροδιάδρομο μεσαίου υψόμετρου και αφού αποβιβάζουν τους επιβάτες στους προορισμούς τους θα επιστρέφουν στο υπόστεγο με αυτόματο πιλότο. Η συντόμευση των ωρών πτήσης μόνο για τις αναγκαίες μετακινήσεις θα ελαχιστοποιήσει και τον απαιτούμενο χρόνο συντήρησής τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι, για παράδειγμα, ένα ελικόπτερο χρειάζεται περίπου μία ώρα συντήρηση για κάθε ώρα πτήσης.
Υπάρχουν όμως ακόμα πολλά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με εξελιγμένα συστήματα αισθητήρων ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις στον αέρα. Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του θορύβου που θα εκπέμπει το σμήνος των αυτοκινήτων που θα πετά σε μικρό ύψος.
Αυτό ίσως αντιμετωπιστεί με την εκτροπή της εναέριας κυκλοφορίας σε περιοχές λιγότερο δομημένες. Και βεβαίως, όπως τονίζουν οι ειδικοί, επειδή ένα ιπτάμενο αυτοκίνητο χρειάζεται ειδικές γνώσεις πλοήγησης, πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα χειρισμού προσιτό στον μέσο άνθρωπο ώστε σε περίπτωση ανάγκης να πάρει στα χέρια του ο ίδιος τον έλεγχο του οχήματος.
[πηγή: εφημ. Τα Νέα, 3/9/2011 <http://www.tanea.gr>]

Χρήσιμες ηλεκτρονικές διευθύνσεις
Με την ΑΡΓΩ παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε βιβλιογραφικές πηγές πληροφοριών που διατίθενται στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο Απευθύνεται:   σε όλους τους χρήστες της επιστημονικής κοινότητας που αναζητούν πληροφορίες

 στους βιβλιοθηκονόμους για την δυνατότητα πρόσκτησης εγγραφών σε διάταξη UNIMARC και από πηγές που χρησιμοποιούν την διάταξη MARC21

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.