Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

«45ος Διεθνής Διαγωνισμός Αλληλογραφίας Νέων 2016»



Η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (Universal Post Union - Π.Τ.Ε.), ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι η χώρα μας, είναι ένας διεθνής οργανισμός που συγκαταλέγεται στους εξειδικευμένους διακυβερνητικούς οργανισμούς του Ο.Η.Ε. και έχει καθιερώσει με το Συνέδριο του Τόκυο το 1969 Διεθνή Διαγωνισμό επιστολικών εκθέσεων για νέους και νέες έως 15 ετών.
Ο διαγωνισμός αυτός έχει σκοπό να κεντρίσει το ενδιαφέρον των νέων για το συγκεκριμένο τρόπο επικοινωνίας, να αναπτύξει την ικανότητά τους να συντάσσουν επιστολικές εκθέσεις, να καλλιεργήσει την οξύνοιά τους και να συμβάλει στη σύσφιξη των διεθνών σχέσεων φιλίας, που αποτελεί μία από τις βασικές αποστολές της Π.Τ.Ε.
Το θέμα του διαγωνισμού που επιλέχθηκε για το έτος 2016 είναι:
«Γράψτε μια επιστολή στον 45χρονο εαυτό σας»

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Γιάννης Μαγκλής, "Γιατί;"

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΛΗΣ (1909)

Ο Γιάννης Μαγκλής γεννήθηκε στην Κάλυμνο. Ο πατέρας του, άλλοτε κτηματίας στη Μικρασία, ήταν υποδιευθυντής ελληνοαγγλικής εταιρείας εμπορίας σφουγγαριών. Στη γενέτειρά του ο Γιάννης Μαγκλής τέλειωσε το Γυμνάσιο και εργάστηκε σε νεανική ηλικία στα σφουγγαράδικα. Από το 1926 και για δυόμισι χρόνια εργάστηκε σε αποθήκη επεξεργασίας σφουγγαριών, όπου διακρίθηκε και στάλθηκε από την εργοδότρια εταιρεία εσωτερικός σε λύκειο της Χάβρης της Γαλλίας για να συμπληρώσει τις γνώσεις του. Μετά την ολοκλήρωση των εκεί σπουδών του προάχθηκε σε υποδιευθυντή του παρισινού υποκαταστήματος. Κατά τα χρόνια της παραμονής του στη γαλλική πρωτεύουσα στράφηκε με ενδιαφέρον στη μελέτη Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας. Το 1933 πήρε μετάθεση στη γενέτειρά του και λόγω των σκληρών συνθηκών εργασίας προσβλήθηκε από φυματίωση, ασθένεια που εγκαινίασε τις μακρόχρονες περιπέτειες της υγείας του. Το 1937, κατά τη διάρκεια νέας μετάθεσής του στην Αίγινα γνωρίστηκε με το Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος στάθηκε πνευματικός οδηγός και συμπαραστάτης του.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

«Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ποίησης Γιάννη Κουτσοχέρα 2016»



O Δήμος Καλαβρύτων, τιμώντας τον προικισμένο λογοτέχνη και μαχόμενο επιστήμονα Γιάννη Κουτσοχέρα, προκηρύσσει, για εικοστή δεύτερη συνεχή χρονιά, Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης με τίτλο «Άθλον Ποιήσεως-Γιάννης και Λένα Στρέφη Κουτσοχέρα» και θέμα σχετικό με το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.
            Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος, μέχρι δύο διαδοχικές χρονιές, μαθητές δημοσίων και ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ. της χώρας. Οι οδηγίες του διαγωνισμού, καθώς και οι προτεινόμενες κατηγορίες βράβευσης περιγράφονται στην επισυναπτόμενη προκήρυξη.
Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, παρακαλείστε όπως απευθύνεστε στην κα Μιχαλοπούλου Γιώτα, στο τηλέφωνο 26923-60403 ή αποστείλετε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση dimos.kalavriton@1363.syzefxis.gov.gr.

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΑΡΧΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΤΕΧΝΗΣ. ΟΜΑΔΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ. 2ος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΙΗΣΗΣ.



Το ΑΡΧΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΤΕΧΝΗΣ ανακοινώνει τον 2ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης 2015 – 2016. Μετά την αναβολή του διαγωνισμού που δόθηκε τον περασμένο Μάρτιο και την μετάθεσή του για την νέα χρονιά 2016 ανακοινώνει ότι όσα ποιήματα είχαν σταλεί το διάστημα Οκτωβρίου – Μαρτίου, δεν ακυρώνονται αλλά θα συμμετέχουν εκ νέου στο διαγωνισμό, ο οποίος διέπεται από τους παρακάτω όρους.

ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1. Το θέμα του διαγωνισμού είναι :
¨ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ ¨ το αέναο ποτάμι του φωτός και της ευφορίας.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

"Το αρχαιοελληνικό σπίτι"- Διαδραστικό παιχνίδι

Το αρχαιοελληνικό αθηναϊκό σπίτι ήταν αρκετά απλό στη διαρρύθμισή του και χτιζόταν με βάση συγκεκριμένους κοινωνικούς κανόνες π.χ. ξεχωριστά δωμάτια για γυναίκες και άνδρες. Σε ποιο δωμάτιο θα μπορούσε να βρίσκονται οι ένοικοι και οι επισκέπτες τους κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου; Παίξτε... και διασκεδάστε!

http://www.ancientgreece.co.uk/dailylife/challenge/cha_set.html

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

2016: Έτος Ρωσοελληνικής και Ελληνορωσικής Φιλίας



Το Διαβαλκανικό Φιλολογικό Συνέδριο, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις των καιρών για περαιτέρω γνωριμία και σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς και χώρες, που τους ενώνουν ακατάλυτοι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας αιώνων και αιώνων, εγκαινιάζει σήμερα επίσημα το «Έτος Φιλίας», φέρνοντας το φιλότεχνο κοινό της Ελλάδας πιο κοντά σε κορυφαίες στιγμές από την ιστορία της Τέχνης στη Ρωσία από τον 12-ο και μετά αιώνα.
Το προβάδισμα δίνεται στη μουσική, η οποία σήκωσε στα στιβαρά  φτερά της και ανάδειξε στίχους (ανώνυμων και επώνυμων ποιητών, δημοτικών και λόγιων) αξεπέραστης ανθρωπιάς και απαράμιλλης αισθητικής αξίας. Την εκτελούν οι καλύτερες φωνές, γυναικείες και ανδρικές, της Ρωσίας και άλλων λαών του ευρύτερου γεωγραφικού και πολιτισμικού χώρου. 

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

"Ονοματοθεσία στο Βυζάντιο και στην αρχαία Ελλάδα" - Πολιτιστικό Πρόγραμμα "Η περιπέτεια των ονομάτων"



Σοφία Λιάκου (Γ2), Χρύσα Παπαθανασίου  (Γ3)
Εισαγωγή
 Τα ονόματα ανέκαθεν είχαν σπουδαία σημασία για την ανθρώπινη επικοινωνία, καθώς έπαιζαν το ρόλο των στοιχείων εκείνων με τα οποία γινόταν γνωστή η δήλωση προσώπων. Η ονοματοθεσία των παιδιών μας είναι μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής τους και επιτυγχάνεται με το Μυστήριο της Βάπτισης. Την ιερή αυτή ημέρα όχι μόνο επιλέγουμε ένα όνομα, που θα είναι σύντροφος του παιδιού μας για πάντα αλλά και με την διαδικασία της τελετής γίνεται η συνένωση του βρέφους με την οικογένεια και η πρώτη του επαφή με το Θεό.