Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

Νεολληνική Γλώσσα Α' Γυμνασίου: 3η Ενότητα - Ταξίδι στον κόσμο της φύσης

Για την περιγραφή :

Αεροφωτογραφία Λέσβου   


Για την αφήγηση :

Για την επιχειρηματολογία:

 

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

" Οι πρώτες μέρες στο Γυμνάσιο": Οι μαθητές του Α3 στέλνουν ένα θετικό μήνυμα για το σχολείο

 Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α3, δημιουργώντας τις δικές τους ζωγραφιές και κόμικς, σχολιάζουν τις πρώτες μέρες στο Γυμνάσιο στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα για τη νέα σχολική χρονιά. 













Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Νεοελληνική Γλώσσα Α' Γυμνασίου: 2η Ενότητα - Επικοινωνία στο σχολείο

 

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

"Η επέτειος της 11ης Οκτωβρίου στην Κοζάνη: τελετουργικό και αναθεωρήσεις" της Χιωτέρη Κατερίνας


Το (σύντομο) κείμενο που ακολουθεί αναφέρεται στο τελετουργικό που ακολουθήθηκε το 2018 για τον εορτασμό της επετείου της 11ης Οκτωβρίου στην Κοζάνη, και εξετάζει με συντομία κάποιες επιμέρους αλλαγές που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες καθώς και ενδεχόμενες μελλοντικές αναθεωρήσεις.
    
 Η τοπική επέτειος που θα μας απασχολήσει είναι η 11η Οκτωβρίου 1912, ημέρα εισόδου του ελληνικού στρατού στην Κοζάνη και απελευθέρωσης της πόλης -κατά τη διάρκεια του α’ βαλκανικού πολέμου- από τον τουρκικό ζυγό.[1] Ο εορτασμός ακολουθεί το πρωτόκολλο και των άλλων (εθνικών) επετείων στην πόλη της Κοζάνης με μικρές μόνο  διαφοροποιήσεις.[2] Ο γενικός σημαιοστολισμός της πόλης δηλώνει  την ημέρα της επετείου και την έναρξη των εκδηλώσεων, ενώ στρατιωτική μπάντα και η Πανδώρα[3] παιανίζουν στους δρόμους της Κοζάνης.[4] Ακολουθεί η επίσημη έπαρση της σημαίας και η δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου. Με το πέρας της δοξολογίας οι επίσημοι με τους σημαιοφόρους των σχολείων μεταβαίνουν στην κεντρική πλατεία Νίκης,[5] όπου και το νέο μνημείο της πόλης «Στη μνήμη των Πολιτών, Αγωνιστών και Μαρτύρων»[6] για την επιμνημόσυνη δέηση. Ακολουθεί  ο πανηγυρικός της ημέρας, ο οποίος εκφωνείται  από εκπαιδευτικό[7] και ακολουθεί ιεραρχικά η κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές, δημοτικές και στρατιωτικές αρχές της πόλης καθώς και από συλλόγους. Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης κρατείται ενός λεπτού σιγή και οι εκδηλώσεις στην πλατεία ολοκληρώνονται με τον εθνικό ύμνο. Ακολουθεί δεξίωση στο χώρο του Δημαρχείου. Στη συνέχεια οι πολίτες «καταλαμβάνουν» τα πεζοδρόμια της  Παύλου Μελά, για να παρακολουθήσουν την παρέλαση των μαθητών Δημοτικών –πολλοί ντυμένοι με παραδοσιακές τοπικές και εθνικές στολές-, Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης καθώς και διαφόρων συλλόγων και συνδέσμων.[8] Η παρέλαση ξεκινά μόλις οι επίσημοι λάβουν τις θέσεις τους στην εξέδρα, ενώ τιμητική θέση απέναντι από τους επισήμους καταλαμβάνουν διάφορες αντιπροσωπείες.[9]