Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Η υπερφόρτωση πληροφορίας στον κυβερνοχώρο

 Με τον όρο "υπερφόρτωση πληροφορίας" ("information overload") δηλώνεται η εκρηκτική και συνεχώς αυξανόμενη υπερσυγκέντρωση ψηφιακών δεδομένων στον κυβερνοχώρο [Rosenzweig, 2003, 2]. Αρκεί η πληκτρολόγηση ενός όρου σε κάποια από τις μηχανές αναζήτησης, για να βρεθούμε αντιμέτωποι μ' έναν ακαθόριστο αριθμό αποτελεσμάτων, δύσκολα αξιολογήσιμων. Στο επίπεδο της ιστορικής επιστήμης, η "υπερφόρτωση" αυτή απαντάται σε πολλά επίπεδα.

Κυβερνητικές και επιστημονικές οργανώσεις αναρτούν μαζικά στο διαδίκτυο βάσεις δεδομένων και αρχεία [[Poster, 2001], ενώ η ευκολία, με την οποία μπορεί να κατασκευαστεί μια προσωπική ιστοσελίδα ιστορικού ενδιαφέροντος, δίνει τη δυνατότητα στον καθένα - επιστήμονα ή ερασιτέχνη ιστορικό αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο- να αναρτά, αλλά και να δέχεται οτιδήποτε αξιολογείται ως σημαντικό (κείμενα, μαρτυρίες, οπτικό υλικό κλπ.) [Cohen, 2005,8].

Η ποσοτική,  ωστόσο, αυτή έκθεση δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και ποιοτικό άλμα στο παρεχόμενο υλικό. Η δυνατότητα παρέμβασης και παραποίησης των δεδομένων καθώς και το εφήμερο της παρουσίας τους  σε συνδυασμό με τον τεράστιο όγκο πληροφοριών, που ο σύγχρονος ιστορικός καλείται να διαχειριστεί, οδηγούν την ιστορική έρευνα σε νέα μονοπάτια. Η διάκριση σημαντικής - ασήμαντης πληροφορίας, η ευθύνη της διαφύλαξης στο ψηφιακό περιβάλλον, τα πνευματικά δικαιώματα, ο ιδιωτικός και κρατικός έλεγχος πάνω σε κρίσιμο υλικό, τα τεχνολογικά άλματα, η επιλεκτική χρηματοδότηση είναι ορισμένα από τα ζητήματα που οφείλει να αντιμετωπίσει [Cohen, 2005, 11-13, Rosenzweig, 2003, 8-12]. Κυρίως, όμως, σε συνεργασία με αρχειονόμους και βιβλιοθηκονόμους της ψηφιακής εποχής, θα πρέπει να προσαρμοστεί και να αποδεχτεί τις αλλαγές αλλά και την κοινή πεποίθηση ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβιώσει στο μέλλον όλο το αναρτημένο υλικό [Rosenzweig, 2003, 15]. Μια πρώτη επιλογή λοιπόν είναι απαραίτητη.

 

Βιβλιογραφία

Cohen, Daniel j, "The future of preserving the past", CRM-WASHINGTON, 2(2) (2005): 6-19

http://dancohen.org/files/future_of_preserving_the_past.pdf

Poster, Mark, "Η Ιστορία συμβαίνει στο Δι@δίκτυο", Ελευθεροτυπία, 7/12/2001

http://www.netschoolbook.gr/markposter.html

Rosenzweig, Roy, "Scarcity or Abundance? Preserving the Past in a Digital Era", American Historical Review, 108(3) (June 2003): 735-762

http://chnm.gmu.edu/digitalhistory/links/pdf/introduction/0.6b.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.