Η γεωμετρική αύξηση των ιστοτόπων ιστορικού ενδιαφέροντος έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στη συγκρότηση διαδικτυακών αρχείων. Η ρευστότητα του κυβερνοχώρου δεν επιτρέπει τη δημιουργία μιας σταθερής εικόνας για το περιεχόμενο των ψηφιακών αρχείων που αναρτώνται στο διαδίκτυο. Πηγές οι οποίες αναρτώνται σε έναν συγκεκριμένο ιστότοπο, με συγκεκριμένη μορφή και περιεχόμενο σε καθορισμένη ημερομηνία ανάρτησης μπορεί να έχει αλλάξει δραματικά μέσα σε κάποιο χρονικό διάστημα ή και να έχουν απλώς χαθεί τα ίχνη της .
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παρέμβαση του δημιουργού, του διαχειριστή του ιστότοπου, στην αντικατάσταση των αρχείων από νεότερες εκδόσεις, στη διεκδίκηση πνευματικών δικαιωμάτων αλλά και στην αλλαγή στα λειτουργικά συστήματα και στα λογισμικά. Παρόλο που η UNESCO έχει αναγνωρίσει την ανάγκη διατήρησης της ψηφιακής κληρονομιάς, το εγχείρημα αυτό αντιμετωπίζει, λόγω των παραπάνω λόγων, ανυπέρβλητες δυσκολίες .Τα παραδείγματα του Ψηφιακού Μουσείου Μακρονήσου αλλά και αυτά των ΑΣΚΙ αποτελούν κλασική σχέση διαδραστικής σχέσης ανάμεσα στους ιστορικούς και το κοινό. Τα τεκμήρια των αρχείων εμπλουτίζονται με τη συνδρομή των ιστορικών υποκειμένων που με τη σειρά τους αποκτούν πρόσβαση σε ακόμη πλουσιότερο υλικό. Πρόκειται λοιπόν για συνδιαμόρφωση μιας σημαντικής πτυχής της Δημόσιας Ιστορίας.
Βιβλιογραφία
Μιχάλης Κοκκώνης, Γρηγόρης Πασχαλίδης, Φιλήμων Μπαντιμαρούδης (επιμ.), Ψηφιακά Μέσα. Ο πολιτισμός του ήχου και του θεάματος, Αθήνα, Κριτική, 2010, σελ.429-451 [Γρηγόρης Πασχαλίδης, "Η ιστορία και η θεωρία των μέσων την εποχή της ψηφιακής κουλτούρας"]
www.makronissos.org
www.askiweb.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.